пʼятниця, 05 лютого 2016 05:35

Будівництво нового корпусу Охматдиту можуть заморозити на рік

— Будівництво нового корпусу Охматдиту (Національна дитяча спеціалізована лікарня в Києві. — ГПУ) можуть заморозити щонайменше на рік. Там мали б лікувати дітей з діаг­нозами онкогематології, нейрохірургії, офтальмології та іншими. Також є загроза тіньової приватизації об'єкта. Реалізувати ці сценарії можливо лише звільнивши керівництво державного підприємства "Укрмедпроектбуд", — розповідає його колишній генеральний директор Ірина Коваль, 41 рік.

29 січня її звільнили наказом міністра охорони здоров'я. Причину не пояснили.

Яким мав бути новий корпус Охматдиту?

— Будувати його почали 2012 року. У проекті — 23 відділення для діток без імунітету. Мали створити їм своєрідний мікросвіт. Два поверхи відводили під відділення трансплантації кісткового мозку. Також планували відділення радіології. Це мав бути острівець сучасної медицини. ­Будівництво вели шаленими темпами. За місяць зводили два з половиною поверхи. Лікарі Охматдиту вже знали, де чий буде кабінет, де в ньому буде вмонтована розетка. 2013-го об'єкт був зведений на 80 відсотків. Це дев'ять наземних поверхів і два підземних. Потім робота зупинилася через відсутність фінансування.

Чим у цей час займалось підприємство?

— Підтримували недобудову від руйнування. Оббивали пороги міністерств, щоб дали гроші на консервування проекту або на продовження робіт. Зрештою позаторік будівництво поновили. Бюджет 2015-го мав бути 500 мільйонів гривень. Наше підприємство протягом восьми місяців передавали з Міністерства інфраструктури в Міністерство охорони здоров'я. Торік у серпні провели торги. У листопаді відновили будівництво з новим підрядником — "Альтіс-Констракшн". Жодних зауважень до нього не було ні в Міністерства охорони здоров'я, ні в Служби безпеки.

Яке завдання отримала ця компанія?

— Мали перекрити будівлю, забити палі для паркінгу. Облаштувати теплотрасу, зливостоки. У блоці Д — розпочати внутрішні роботи. Але наприкінці року з компанії принесли на підпис акти виконаних робіт, які насправді не були виконані. У кошторисі прописали не маленьку суму — 22 мільйони гривень. Ми перевірили. Виявилось, що насправді ідеально виконано робіт лише на 6 мільйонів. Я підписала відповідний документ. Мали замовити обладнання на 38 мільйонів гривень в іноземних фірм, привезти сюди й змонтувати. В "Альтісі" взяли аванс — і замовкли. Хоча наші працівники постійно дзвонили й вимагали показати, що збираються купувати, як розподіляють гроші. І раптом почалися акції з моєї дискредитації за участю народних депутатів. Потім — незрозуміле звільнення.

Яка причина звільнення?

— Мені ніхто не пояснив. Наказ міністра охорони здоров'я підписаний 29 січня. Його так швидко готували на підпис, що забули вказати, з якого числа звільняють і причину. Посилаються на 34-й пункт контракту. Хоча він має 12 підпунктів, розписаний на двох аркушах. Фізично неможливо їх усі порушувати й керувати при цьому підприємством протягом п'яти років. Через це навіть не можу подати позов про відновлення на посаді. Попросила в міністерства роз'яснити, які конкретні пункти контракту я порушила. Важливо також, що досі угоду зі мною не розірвали.

Ви комусь заважали своєю роботою?

— Стала "незручна". На моєму місці може з'явитися "ручний" директор, який підписуватиме все, що від нього захочуть. Можуть нав'язати своє обладнання. А мною не покеруєш. Не для того я з початку проекту все робила по совісті, щоб зараз "танцювати під чиюсь сопілку". Наприклад, якщо вже зап­ланувала якісні американські вентилятори, то не погоджусь на китайські аналоги. Якби не було саботажу, через рік у новий корпус Охматдиту вже б завозили медичне обладнання на півтора мільярда гривень. Воно — ласий шматок для ділків, охочих нажитись за державний кошт. Саме тому так швидко став потрібен "слухняний" директор.

Служба безпеки порушила провадження проти вас. За що?

— Справа порушена за запитами нардепа Оксани Корчинської, яка лобіює інтереси "Альтіса". Я й мої заступники вже дали всі необхідні свідчення. У СБУ дивувались з нападок на мене, бо я намагалася врятувати будівництво від пауз та судових позовів.

Можу прямо дивитися в очі батькам онкохворих дітей і волонтерів. Незважаючи на складні обставини, 100 відсотків будівлі ми звели. Коли фінансування припинилося, власними коштами, кредитами та благодійними внесками зберегли споруду у функціональному стані. За кожну копійку відповідала особисто. Тепер будівництво щонайменше на один рік занурено у невизначеність. Напевне тому, що в каламутній воді легше ловити рибу.

Хто зараз керує державною компанією?

— Підприємство очолив мій заступник, який відповідав за технічну складову проекту. Він не фінансист, не юрист. Його легко можна спершу ввести в оману, а потім, погрожуючи кримінальною відповідальністю, змусити до корупції.

Як можна пояснити таку поведінку забудовника?

— Очевидно, що "Альтіс" свідомо занизив ціни на свою роботу, щоб увійти в проект. На жаль, вони не збиралися завершувати будівництво. Хотіли виштовхнути з проекту держпідприємство. Освоїти бюджетні кошти разом із тими, хто отримує надприбутки на поставках медичного обладнання. Зараз відбувається тіньова приватизація важливого державного проекту.

Зараз ви читаєте новину «Будівництво нового корпусу Охматдиту можуть заморозити на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути