четвер, 20 грудня 2012 05:45

Будівельники розтрощили столичний Гостинний двір

Автор: фото з сайта www.facebook.com
  Будівельники товариства ”Укрреставрація” заклали вхід до столичного Гостинного двору мішками з будматеріалами
Будівельники товариства ”Укрреставрація” заклали вхід до столичного Гостинного двору мішками з будматеріалами

— Так вам и надо. Знали, кого избирали, бандюг, — каже жінка у коричневій дублянці, яка іде повз столичний Гостинний двір 19 грудня.

— Ми за них не голосували, — говорить Олександр Заклецький, захисник Гостинного двору. — Зараз вони трощать усе, що там залишилося.

У ніч на середу до двох галерей Гостинного двору ввірвалися 12 чоловіків. Розпирскали сльозогінний газ і виштовхали захисників на вулицю. Побили Андрія Пастушенка та Вадима Торопова.

— Чоловіки були одягнуті у все чорне. З касками, без розпізнавальних знаків. Мали газові балони "Терен", — продовжує Олександр Заклецький. — Вахтер запитав, хто вони. Сказали: "Заткнись, дед, милиция". Вибили двері з криками: "Всем стоять, работает спецслужба", поливали всіх газом. Потім випхали нас на вулицю в тому одязі, хто як був.

— Нас було шестеро. А ще — четверо музикантів, які готувалися до сьогоднішнього концерту, та священик із дружиною, які не могли поїхати, бо у нього лопнуло колесо в машині, — каже активіст Олександр Місюра.

Зранку 19 грудня біля входу до Гостинного двору стоять 10 міліціонерів. Арки проїздів до будівлі закладені мішками з будівельними матеріалами.

— Вони не випускають отця Григорія, настоятеля Нікольського храму, з дружиною, — каже Андрій Пастушенко.

— Треба відкрити доступ до Гостинного двору, а далі ми продовжимо нашу безстрокову акцію, — говорить один з активістів.

Приїжджає народний депутат Віталій Кличко. Захисники ведуть його до входу.

— Я тут не як депутат, а як киянин, — Кличко заходить до Гостинного двору. — Зараз це приватна будівля і ніхто не знає, кому вона належить. Ми хочемо, щоб це був пам'ятник архітектури та належав громаді. Ми маємо знати, що тут буде й на яких умовах.

Захисники біжать, вибивають вікно будівлі. Кличко це бачить, сідає в автомобіль і їде. Будівельники зсередини пускають сльозогінний газ в активістів. Кидають шматки будматеріалів. З балкона другого поверху в жовтогарячих касках сміються.

— Контрактова площа матиме великі втрати, — каже 43-річна Владислава Осьмак, києвознавець. — Зараз тут бібліотека і науково-дослідний інститут. Як можна зносити одну частину будівлі, якщо в іншій ще працюють люди? Не виключаю такого розвитку подій, що спалять будівлю, щоб звести тут хмарочос. Викинути бібліотеку заради офісів — це така, вибачте, тупість, жлобство та хамство. Цією бібліотекою користуються студенти Києво-Могилянської академії, викладачі, дослідники. Зараз там немає опалення.

Гостинний двір — ділянка між будинками на Контрактовій площі, 4 у Подільському районі. Займає 1,02 га. Зараз там є банк, кафе, Театр на Подолі, бібліотека.

У вересні 2012-го Київрада передала ділянку в оренду товариству "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація". Двір планують облаштувати під офіси та магазини, над останнім поверхом зробити скляний дах.

Після цього активісти, громадські й культурні діячі почали чергувати на території Гостинного двору. Вимагають не перетворювати історичну пам'ятку на розважальний центр. У дворовому приміщенні обладнали культурний центр, де розвісили фотографії Подолу.

— Рейдерів найняла "Укрреставрація". Половина — у чорному, а половина — у формі комунальних служб, — розповідає Олександр Місюра. — Думаю, вони співпрацюють з міліцією. Самі визвали міліціонерів, які активно відштовхували наших активістів. Одного вдарили палицею у груди.

Зараз ви читаєте новину «Будівельники розтрощили столичний Гостинний двір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути