пʼятниця, 25 травня 2018 07:25

Сотні дітей потрапляють до лікарень

Автор: www.2day.kh.ua
  На подвір’ї біля харківської школи №3 на стільцях сидять учні, поряд метушаться лікарі ”швидкої” і вчителі. Дітям стало зле під час уроків. Скаржилися на слабкість та ускладнене дихання
На подвір’ї біля харківської школи №3 на стільцях сидять учні, поряд метушаться лікарі ”швидкої” і вчителі. Дітям стало зле під час уроків. Скаржилися на слабкість та ускладнене дихання

По обіді 22 травня в харківській школі №3 розпилили невідому речовину. Діти скаржилися на слабкість та ускладнене дихання. Навчання призупинили. 37 учнів госпіталізували, із них четверо — до реанімації. По допомогу до лікарів звернулася також одна викладачка.

— Вдруг начало печь в горле, было сложно дышать. Разболелась голова. Я закрыл нос футболкой. Учителя открывали окна. Никто не понимал, что происходит, — згадує шестикласник Ярослав Григоров, 12 років.

Сторонніх людей того дня в школі не було, стверджують у навчальному закладі.

— На входе есть охранник, он всех родителей знает в лицо, — каже директор 59-річна Валентина Косміна. — Під час навчального процесу двері в школу зачинені на замок, ніхто сторонній зайти не може. Газ розпилили на другому поверсі в чоловічому туалеті. Припускаємо, це зробив хтось із учнів. Постраждали діти п'ятих-шостих класів. Раніше подібного не траплялось.

У поліції відкрили кримінальне провадження за статтею "хуліганство".

— Хотіли зірвати заняття. Ця версія перевіряється, — говорить Оксана Калмикова з обласної поліції.

Із першого вересня всі школи Харкова охоронятимуть за рахунок міського бюджету — у зв'язку з отруєнням дітей. Про це заявив міський голова Геннадій Кернес, 58 років. Понад сто навчальних закладів до кінця року планують обладнати системами відеоспостереження.

21 травня навчальний процес призупинили в миколаївській школі №6.

Під час перерви там розпилили аерозоль із різким запахом. Учням п'ятих-восьмих класів стало зле. 380 школярів евакуювали з будівлі. 38 дітей потрапили до лікарні, двоє — у реанімацію.

— У дітей сльозились очі, нудило, було важко дихати. До школи відразу виїхали "швидкі", — говорить 49-річний Юрій Багрянцев, речник обласного управління охорони здоров'я. — Учнів оглянули й призначили лікування. Аналізи крові та сечі в них у межах норми.

Шкільні кабінети провітрили. Експерти зробили заміри повітря. Шкідливих речовин не виявили. Навчання поновили наступного дня.

Першими невідомою речовиною отруїлись учні школи №8 у Черкасах.

Дітям стало зле під час лінійки до Дня пам'яті й примирення 8 травня. Упродовж дня по допомогу до лікарів звернулися 94 дитини. Мали нудоту, запаморочення, головний біль. Медики направили аналізи потерпілих до Німеччини. Сподіваються, тамтешні фахівці допоможуть з'ясувати причину отруєння.

Того ж дня на лінійці в загальноосвітній школі №6 міста Новомосковськ на Дніпропетровщині на погане самопочуття поскаржилися 19 учнів. У них паморочилася голова. До лікарні забрали 13-річну дівчину, яка знепритомніла. Решті надали допомогу на місці.

Усього від отруєння невідомою речовиною в школах постраждали 188 учнів і п'ятеро дорослих.

— Випадки між собою подібні, — каже міністр освіти і науки 53-річна Лілія Гриневич. — Це свідчить, що є ідея, як зривати навчальний процес. Діти, котрі це роблять, не усвідомлюють шкоди, яку можуть завдати іншим.

— Новини зі шкіл приходять, як із лінії фронту. Діти сотнями потрапляють до лікарень і десятками — в реанімації, — говорить політолог 39-річний Кирило Сазонов.

— У випадковість не вірю. За рік жодного подібного епізоду, а тут відразу кілька поспіль. Вимальовується два варіанти. Перший: тотальне захоплення підлітків такою розвагою. Можливо, якийсь рух у соціальній мережі. Або новий рецепт скасування контрольної роботи. Другий варіант — диверсія. Чи ви досі вірите в те, що в терористів є моральні межі щодо жертв серед неповнолітніх?

Слід ввести посаду шкільного поліцейського

Посилити охорону в усіх закладах освіти рекомендує Міністерство освіти і науки. Також обмежити доступ на їхню територію незнайомцям.

— Угоди про охорону навчальних закладів районні держадміністрації мають укладати з комунальними фірмами після проведення тендеру. Поки ж батьківські комітети чи адміністрації шкіл підписують договори з приватними компаніями, — каже Роман Бондаренко, 43 роки, юрист громадської організації "Батьки СОС". — У школах і дитсадках варто встановити турнікети, камери відеоспостереження, тривожну кнопку сигналізації.

— У кожному навчальному закладі слід ввести посаду шкільного поліцейського. Ця практика поширена в Сполучених Штатах Америки, — радить освітній експерт 55-річний Віктор Громовий. — Офіцер поліції постійно працює в школі. Слідкує за дотриманням законності на її території, веде профілактику з приводу правопорушень, стежить за дотриманням прав дітей. Американські шкільні поліцейські виступають і в ролі юридичних консультантів.

Зараз ви читаєте новину «Сотні дітей потрапляють до лікарень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути