четвер, 16 вересня 2010 01:28

Служба безпеки обшукала "Тюрму на Лонцького"

— Ми не можемо нормально працювати. Документи, над якими трудилися кілька років, вилучили працівники Служби безпеки. Чистка пройшла в наших кабінетах. Припускаємо, що музей "Тюрма на Лонцького" закриють, — говорить його працівник 29-річний Ігор Дерев"яний.

Музей -меморіал "Тюрма на Лонцького" розташований на вул. Бандери, 1. Це майже в центрі Львова. Колись приміщення було тюрмою і катівнею для політичних в"язнів. Зокрема дисидентів. В"язницю переобладнали під музей. Працівники пропонують подивитися камери, кабінет слідчого. Заклад належить до структури СБУ.

8 вересня директора музею Руслана Забілого, який працює в Службі безпеки, затримали в Києві. Наступного дня зранку його підлеглих не пустили до робочих кабінетів.

— У четвер я був на роботі о дев"ятій. Підійшов до дверей із вулиці Коперника. Але вони були закриті. Охоронець повідомив, що це наказ начальника СБУ — нікого до приміщення не пускати, — продовжує Ігор Дерев"яний. — Того дня я мав записувати спогади з політв"язнями Іриною Калинець та Іваном Гелем. Робота зірвалася. Так було і наступні дні. Мусив скасовувати зустрічі.

Історичні документи не можуть бути засекречені

Доки кабінети були закриті, колектив збирався в експозиційному залі.

— А де було дітися? Чекали, що то з нами має бути далі, — говорить 40-річна Лідія Тополевська. — Ходили до начальника СБУ, заступника. Нам нічого не пояснювали. У понеділок близько 17.00 працівники Служби безпеки закликали нас до наших кабінетів. Сказали, що мають провести огляд у нашій присутності. Перевіряли кожен папірець по три рази. Переривали шухляди, полиці шаф, папки. Через те, що у двох наших власних ноутбуках знайшли факти про арешти дисидентів, доповідні записки, режим тюрми 1945 року, — вилучили їх. Виявили наказ керівника КГБ Чернишова — забрали 200 аркушів друкованого тексту. З кабінету директора конфіскували допис бойовика ОУН Михайла Стахура на п"яти листках і навіть обкладинку зі справи оунівця Верховинця. Радянський Союз на всі ці справи ставив гриф "Совершенно секретно". Але зараз такої держави не існує. А історичні документи не можуть бути засекречені згідно із законом. Вони становлять тільки історичну цінність. Вилучили один жорсткий диск, відеосвідчення дисидентів, які ми записували протягом 2009–2010 років.

У грудні в приміщенні музею "Тюрма на Лонцького" планували відкрити ще одну експозицію, присвячену дисидентському рухові в Україні.

— Зараз наукові працівники сидять без роботи, бо працювати їм більше нема з чим, — додає Ігор Дерев"яний. — У Службі безпеки сказали, що їй була вказівка із Києва. Очевидно, вони мали на меті зупинити нашу роботу.

— Музей працює у звичному режимі й буде працювати, — запевняє 51-річний Юрій Кіцул, керівник управління Служби безпеки у Львівській області. — Було затримано директора закладу Забілого. Кримінальна справа порушена не щодо особи, а за фактом підготовки до розголошення працівником СБУ відомостей, що містять державну таємницю. Ми провели огляд робочих кабінетів. У мене нема інформації, які документи вилучені. Але забиралися вони, аби спеціаліст розібрався — міститься в них державна таємниця чи ні.

Зараз ви читаєте новину «Служба безпеки обшукала "Тюрму на Лонцького"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути