Ексклюзиви
пʼятниця, 01 червня 2007 07:01

Школярка Сніжана Власенко зірвалася з троса в цирку

Донецький підприємець 36-річний Валентин Власенко 9 травня купив квитки для себе, дружини та двох доньок на кращі місця в цирк "Космос". Коли шоу закінчилося, на арену вийшли продавці розваг. Діти побігли купувати іграшки-світлячки, за гроші кататися на конику, фотографуватися з мавпою. Старша донька Валентина 8-річна третьокласниця донецької школи N17 Сніжана Власенко просила в батьків дозволу піднятися під купол цирку на тросі.

— Я всього боюся. Навіть на роликах не дозволяю кататися дітям без шоломів, — зізнається Сніжанина мама Алла Власенко, 28 років. — А тут здалася.

Перед Сніжаною під куполом побували кілька дітей. Вишикувалася черга. Якась дівчинка тягнула циркачу 10 грн.

— Подожди, — сказала Сніжана. — Сейчас моя очередь.

Атракціон мав умовну назву "парашут". Дітей прив"язували до троса, який кріпиться під куполом цирку. Над головою дитини розкривають пляжну парасолю. Троє хлопців тягнуть трос — і дитина летить вгору. Один рух уверх, потім спуск і знову вверх. Сніжана піднялася вгору й раптово трос лопнув. Дитина полетіла вниз. За словами батьків, донька впала з висоти 9 м. За словами циркачів — 4 м.

— Я все бачив, як у повільній зйомці, — згадує батько дівчинки. — Секунди тяглися. Чекав, що її підхоплять. Але вона впала на арену, і тиша... Пару секунд лежала непритомною. Здалося, що я її втратив. Працівники манежу кудись розбіглися.

Хтось закричав:

— Помогите!

Сніжана впала між огорожею арени й першим рядом. Серед глядачів знайшовся лікар. Цирковий фельдшер із нашатирем з"явилася пізніше. "Швидка" приїхала через 25 хв. Із трьома переломами тазу — шийки правого стегна, лонової й сідничної кісток — малу привезли в травматологію.

Моя посада — постійний передінфарктний стан

Операція пройшла успішно. Сніжана лежала нерухомо. Батьки кілька тижнів провели біля її ліжка. Тим часом молодша донька Власенків 6-річна Юля замкнулася в собі. Обласний дитячий психіатр Юрій Стратович сказав, що в дівчинки сильне потрясіння від побаченого.

Подія набула розголосу з великим запізненням, коли Сніжана пішла на поправку.

— Ні "швидка", ні лікарня, ні цирк не повідомили в міліцію, хоча зобов"язані. Здається, адміністрація цирку всіх обдзвонила, щоб зам"яти цю історію, — говорить Валентин Власенко. — А нам було не до повідомлень. Директор попросив: "Не наганяйте негатив, цирк — місце для радості".

Валентин Власенко бачив висновок комісії цирку: "парашут" був встановлений адміністратором сцени самовільно, без відома дирекції, трос обірвався через зношеність.

Прокуратура Ленінського району порушила кримінальну справу. Йдеться про злочинну халатність.

— Однозначно, на цей атракціон не було дозволів, — каже помічник прокурора Ольга Дмитрук.

Директор цирку "Космос" Юрій Кукузенко займає цю посаду 11 років. Говорить, що переживає трагедію як особисту:

— Це був нерегулярний і незаконний атракціон. Апарат виготовили і повісили без мого дозволу.

Циркові троси повинні мати паспорт й сертифікати безпеки.

— Повірте, моя посада — це постійний передінфарктний стан, — каже директор. — Артисти часто самі невиправдано ризикують.

Власенки чекають на закінчення слідства.

Зараз ви читаєте новину «Школярка Сніжана Власенко зірвалася з троса в цирку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути