Ексклюзиви
пʼятниця, 23 грудня 2016 07:10

Сімнадцять з половиною років мати не випускала сина з квартири

У Тернополі 35-річний чоловік понад 17 років не виходив із квартири. Його не випускала мати. Знайомим казала, що поїхав на заробітки за кордон.

— Він закінчив школу, іншої освіти не здобув. Цієї осені його мати занедужала і злягла. Наві­дувати її приходила сусідка. Але нікого більше у квартирі не бачила. Розмов про сина жінка уникала. У жовтні її не стало. На похороні люди побачили незнайомого чоловіка, який сидів біля померлої. Після прощання лишився у квартирі. Кілька разів сусіди бачили, як виходить і повертається. Виглядав безпорадним, ні з ким не спілкувався. Люди звернулися у соціальну службу, — розповідає 50-річна Тетяна Горбоніс, директор міського центру соціальної служби.

— Чоловік не готовий до спілкування. Тому поки що не розголошуємо його даних. Відколи закінчив школу — не виходив із помешкання. До нього не навідувалися знайомі, йому не викликали лікарів. Зараз із ним займаються наші працівники. Став трохи контактніший. Намагається жартувати. Знайшлися його однокласники, пропонують допомогу.

Психічних відхилень чоловік не має.

— У нього є алгоритм дій — прокидається, сідає за комп'ютер, їсть, дивиться телевізор, читає. Непогано знає англійську мову. Підробляє копірайтером (пише рекламні тексти на замовлення. — ГПУ). Але від реального світу далекий, — розповідає соцпрацівник Галина Чирська. — Важко сказати, чому стільки років не виходив. Матері, певно, було спокійніше, що він поряд. За словами сусідів, жінка працювала педагогом. Її чоловік був санітаром, років 10 тому помер. Він зловживав алкоголем, бив рідних. Жили усамітнено. Однолітки гнобили хлопця у школі. Через приниження не пішов на випускний вечір.

Чоловік забув назви вулиць, не міг самостійно їхати у громадському транспорті, — продовжує Галина Чирська. — Не знає, як оплачувати комунальні послуги й навіщо це потрібно. У магазин його вели буквально за руку. Зараз уже вміє розпланувати продукти на кілька днів. Знає, де й що можна купити дешевше. Готує собі картоплю, макарони, навчився варити супи. Допомогли йому отримати паспорт і субсидію, переоформляємо для нього батьківську квартиру. Водили до лікаря перевірити його стан. Від огляду відмовився, не захотів здавати аналізи. Хоча вигляд у нього став кращий — рум'янець з'явився.

Соціальні працівники пропонують ­підшукати чоловікові роботу. Він каже, хоче працювати з дому.

Зараз ви читаєте новину «Сімнадцять з половиною років мати не випускала сина з квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути