Ексклюзиви
середа, 26 березня 2008 07:06

Сім тисяч дерев зрубали на Житомирщині

Автор: фото: Людмила БАШКІРОВА
  Директор підприємства ”Народицький лісгосп АПК” Зенон Красовський (у центрі) разом з помічником лісничого Дмитром Васьківським (праворуч) та лісником Сергієм Тушинським оглядають ділянку зі спиляними соснами
Директор підприємства ”Народицький лісгосп АПК” Зенон Красовський (у центрі) разом з помічником лісничого Дмитром Васьківським (праворуч) та лісником Сергієм Тушинським оглядають ділянку зі спиляними соснами

"Тисячі пеньків, сотні гектарів пустки й лиш купи гілля — те, що ми побачили в перші дні роботи, — розповідає 48-річний Зенон Красовський, директор підприємства "Народицький лісгосп АПК", що на Житомирщині. — Чим більше ходили, тим більше бачили пеньків. А по документах — густий сосняк".

Директор лісгоспу разом із 26-річним лісничим Віталієм Смоліним обійшли територію. Кількасот гектарів вирубано дощенту. Повідомили до Житомироблагролісу, екологам. Незалежна комісія встановила, що сосняку знищено на 3,5 млн грн. Висновки перевірки надіслали до обласної прокуратури, управління Служби безпеки України, управління по боротьбі з організованою злочинністю та управління по боротьбі з економічними злочинами.

Державне підприємство "Народицький лісгосп АПК" — це 10 тис. га переважно соснового лісу. Навколо — села Народицького району. Після Чорнобильської катастрофи території присвоєну другу категорію забруднення.

— У матеріальній оцінці вказано, що здійснена самовільна рубка на площі кілька сотень гектарів, — каже лісничий Смолін. — Це при тому, що фіксували тільки дерева, зрізані з літа. Що нам далі робити — не знаємо.

Cосняку знищено на 3,5 мільйона гривень

Щоб пиляти сосни, треба отримати дозвіл від Житомироблагролісу. Перед тим їх має дослідити лісопатолог. Однак торік ніхто не давав санкцій.

Лісничі знайшли зловмисників. П"ять чоловіків віком до 25 років жили у покинутій хаті в селі Гуто-Мар"ятин. Один — місцевий, четверо приїхали з Донеччини. Протягом двох років пиляли дерева бензопилами. Пояснили, що дозволили їм це робити колишній лісничий Сергій Мудревський та лісник Сергій Конюх. Сировину здавали по 22 грн за кубометр двом підприємцям з Донецька.

Кримінальної справи проти них ще не порушили.

— Спочатку ми все перевіряли, — зазначає начальник райвідділу міліції Віктор Бородій. — Потім матеріали забрала Овруцька міжрайонна прокуратура. Мабуть, досі перевіряють.

Із міжрайонним прокурором Андрієм Момкутою зв"язатися не вдалося. Його заступник про вирубку нічого не знає.

За словами екологів, для відновлення лісу треба десятки мільйонів гривень і не менш як 80 років.

Зараз ви читаєте новину «Сім тисяч дерев зрубали на Житомирщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути