вівторок, 26 липня 2011 07:15

Сільський танк продають за борги

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Василь Ільченко з селища Гриців Шепетівського району Хмельницької області показує постамент, на якому стояла самохідна артилерійська установка. Вона слугувала пам’ятником загиблим у війні селянам
Василь Ільченко з селища Гриців Шепетівського району Хмельницької області показує постамент, на якому стояла самохідна артилерійська установка. Вона слугувала пам’ятником загиблим у війні селянам

14 липня у селищі Гриців Шепетівського району Хмельницької області з постаменту зняли самохідну артилерійську установку. Це був пам'ятник загиблим у Другу світову війну селянам.

— Це було у десять утра, — згадує місцевий Іван Карусь, 70 років. — Їду я на велосипеді, а танка волоче здоровенний трактор. Рядом стоїть директор сільгоспучилища. "Яке маєте право його знімати? У мене батько в Берліні погиб. Це для мене пам'ять". А він: "Пішов ти на х…". Тільки сказав, як трос лопнув.

Самохідну установку потягли на територію художнього училища. Вона досі там. Місцеві написали лист Президенту України, просять повернути пам'ятку.

— У нас у Другу світову загинули 500 грицівчан, — каже колишній учитель історії Василь Ільченко, 61 рік. — Коли Гриців визволяли, полягли ще десь 700 червоноармійців. У школі і так зараз на Другу світову дають 3 години, а тут ще й пам'ятник забирають. Тут щороку на 9 Травня проходили мітинги, батюшка правив панахиди.

Самохідна установка стоїть на балансі місцевого комунального господарства. Її зняли, аби продати і розрахуватися з боргами.

— Наше комунальне підприємство "Аква" за попередні роки наробило купу боргів, — каже Грицівський селищний голова Людмила Тіфенбах, 45 років. — І по зарплаті, і до Пенсійного фонду. Усього 75,5 тисячі. На засіданні виконкому 20 червня вирішили передати установку на баланс підприємства. Тепер плануємо її продати і розрахуватися з боргами. Ми зверталися до райвідділу культури. У державному реєстрі пам'ятників установка не зареєстрована, у боях участі не брала. Тобто її можна продавати, бо не є пам'ятником.

У Грицеві живуть 4,3 тис. осіб. Водою з центрального водогону користуються  572 місцевих, ще 87 людей — каналізацією.

— До нас звернулася фірма "Танаіс". Її директор оцінив установку у 80 тисяч. Їм і вирішили продати. А боргів у подальшому не допустимо. Уже оптимізували роботу підприємства. Раніше там працювали 40 осіб, тепер 7.

— Ага, — перечить Василь Ільченко. — Семеро чоловік. Четверо протирають штани в адміністрації, і три сторожи. А хто працюватиме, коли немає жодного слюсаря. Цю САУ продасте вп'ятеро дорожче. 80 тисяч піде за борги, а остальне собі?

Місце, де стояв танк, місцева влада віддала під будівництво церкви.

Зараз ви читаєте новину «Сільський танк продають за борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути