Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2021 07:50

"Сидимо й ждемо, доки привалить"

Автор: СЕРГІЙ РАДЧЕНКО
  Микола Поліщук із села Зеленьків Тальнівської громади Звенигородського району на Черкащині показує тріщини на стінах його сараю. Каже, виникли через фури, які на швидкості їздять під хатами людей
Микола Поліщук із села Зеленьків Тальнівської громади Звенигородського району на Черкащині показує тріщини на стінах його сараю. Каже, виникли через фури, які на швидкості їздять під хатами людей

У селі Зеленьків Тальнівської громади Звенигородського району на Черкащині будинки вкрилися тріщинами через вантажівки. Цій проблемі вже шість років. Найбільше оселі попсувалися під час ремонту траси, кажуть люди.

— Як фура йде, в хаті всидіти не можна, — розповідає 50‑річний Микола Поліщук. — Вікна й стіни трусяться. Робили трасу, то щодня все гуло. А ось почнуть убирати кукурудзу — з острахом чекаємо. В моєму сараї тріщина, що рука проходить. Така доля чекає й на хату. Вже вся у дрібних розколинах. Комин розходиться. З односельцями збиралися й бастували, коли фури масово ходили. Але що візьмеш із водіїв? Їм сказали — вони їдуть.

Ремонтувати оселі люди не мають за що. Бояться, що з часом можуть завалитися.

— Вантажівки з розгону летять по вулиці, щоб заїхати під гору, — говорить Тетяна Сокуренко, 79 років. — Ремонтувати хату грошей немає. Пенсії хватає на ліки, й то не на всі. Сидимо й ждемо, доки привалить. Не знаю, сьогодні це случиться чи завтра. Тріщини по хаті розходяться й розходяться.

Люди просять владу поставити "лежачі поліцейські" — аби фури біля будинків зменшували швидкість. За таких умов із присутністю вантажівок готові миритися, кажуть.

— Живу за 10 метрів від дороги, — говорить 80‑річний Віктор Сокуренко. — Хати трусить, наче від землетрусу. Тріщини не тільки у штукатурці, а й цегла полопала. Аби ж зробили отого "сонного міліціонера" з двох боків. Щоб водії помаленьку їхали. Ми вулицею зверталися до депутатів. Відповіді немає.

Люди скаржаться й на стан дороги. Дехто об'їжджає її полями.

— Дорога така, що машини перекидаються, — розповідає Роман, 38 років. — Ходову не встигаємо робити. Два-три рази на рік ремонтуємо. Найгіршу частину минаємо полем, об'їжджаючи ці рови. Резина взагалі не витримує такого покриття.

Місцеве керівництво звинувачує підприємців, які пускають транспорт зі значним перевантаженням.

— Це проблема не двох діб, — каже адміністраторка села Зеленьків Оксана Удачна. — Перевантажені зернові машини пускають через села. Руйнується дорога. Наступної весни її вже не буде. Отже, і сполучення з Зеленьковим. Рішення має бути з верхів наказом.

Чиновники Тальнівської громади кажуть — поки що зарадити проблемі не можуть. Не впевнені, що тріщини на будинках з'явилися через великогабаритний транспорт. Людям радять самостійно зробити експертизу пошкоджень.

— Я два дні був у Зеленькові і не бачив там ваговозів, — говорить заступник міського голови Олександр Маринченко. — Тріщини на будинках є. Але коли вони з'явилися — вчора, 10, 20 років тому? Я біду людей розумію. Проте вони спершу мають зробити експертизи тих пошкоджень, щоб висловлювати комусь претензію.

Дорожніх знаків, які забороняли б рух вантажівок, у селі немає. Ставити їх чиновники не планують. Інакше підприємці не зможуть возити збіжжя.

Зараз ви читаєте новину «"Сидимо й ждемо, доки привалить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути