вівторок, 18 жовтня 2016 07:10

Сергій Гребенюк тримав у рабстві 101 людину
2

Робітники мешкали в шести бараках за селом Вища Кропивна Немирівського району на Він­ниччині. За територію господарства їх не випускали
Фото: Тетяна Сарахан
На роботу в яблуневих садах Сергій Маковський з се­ла Потіївка Радомишлянського району на  Жито­мир­щині приїхав у серпні. Працював по 16 годин на добу

Працівники Служби безпеки України 13 жовтня викрили фермера 36-річного Сергія Гребенюка із села Вища Кропивна Немирівського району на Вінниччині. Він тримав у трудовому рабстві 101 людину. Забрав документи, змушував працювати по 16 годин на добу, забороняв виходити за територію господарства.

— До фермера найнявся на збір яблук у серпні. Обіщали в кінці сезону дати 4 тищі гривень. Документи забрали. Годували баландою, як свиней. Змушували весь день работать, грошей не платили, — розповідає 25-річний Сергій Маковський. Приїхав із села Потіївка Радомишлянського району на Житомирщині. — Для нас була норма — за день 150 відер або 40 мішків. Це нереально. Обід — півчаса. Бувало, їсти взагалі не давали.

Серед звільнених робітників — жителі Вінницької, Миколаївської, Дніпропетровської, Одеської, Житомирської, Кіровоградської та Запорізької областей.

— У фермера є люди, які собирали по вулицях циган, бомжів, п'яниць. Везли работать. Ті пахали за безцінь по п'ять років. Були й такі, що їхали самі. Повірили в об'яву про швидкий заробіток, — говорить Людмила, жителька Вищої Кропивної. Прізвища не називає.

Сергій Гребенюк має яблуневий сад. Робітники жили у шести бараках за селом. За кожним був закріплений бригадир, який наглядав за працівниками.

У кімнатах щільно стоять старі ліжка. На них — брудні мат­раци й подушки. У невеличкій кухні — мішки з крупами. По них повзають черв'яки, міль. У холодильнику лежать квашена капуста й гнилі помідори. Біля входу складені дрова.

— Як їхали сюди, нам казали: "Гроші не беріть, тут всьо є. Харчування, житло. Тільки паспорти привезіть". Як побачили условія, за голову взялися. Але документи віддали, бо грошей нема, куди рипатися? Лишилися, щоб заробити копійку на дорогу. Деякі не витримували, тікали. Начальство находило їх, вертало. Бітами били, — каже 34-річний Кирило Григор'єв, приїхав із Дніпра.

Чоловіки й жінки жили разом.

— Від тої баланди загострився панкреатит. Два дні не встаю з ліжка. Просила бригадирку привезти ліків. Вона відвернулася, ніби не почула, — говорить Тетяна Корба із села Кропивна Новоград-Волинського району на Житомирщині. — Сама сюди приїхала, ще й п'ятьох людей підбила. Отакі заробітки.

Лікарі Немирівської райлікарні рятують 30-річну жінку, яка працювала у Гребенюка. У неї виявили відкриту форму туберкульозу.

— Альона вся горіла. З температурою до 40 градусів лежала. На неї ніхто уваги не звертав. Мусила вставати і йти збирати яблука, — додає Тетяна Корба.

Лікарі обстежили всіх працівників. Туберкульозу більше ні в кого не виявили.

Слідчі опитують працівників і фермера. 26 людям він виплатив зарплату повністю, ті поїхали додому. Решта 75 отримали аванс і лишилися працювати.

— Такі безхатьки працюють по всій країні. Видно, комусь ми стали невгодні. Вирішили підпортити репутацію нашому господарству, — каже Сергій Гребенюк. — Я особисто в бараки не їздив. Роботою керують бригадири. Досі ніхто не скаржився. Якщо замість роботи працівник весь день проп'янствував, нарахувань не отримає. Вони жаліються, що живуть у поганих умовах. Згоден, шикарних апартаментів нема. Але у всіх бараках був зроблений ремонт. Вони швидко його вбили. Розповідають, що їх не годують. За договором, маємо лише забезпечувати продуктами. Готувати самим чи наймати повара — їхній клопіт.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Гребенюк тримав у рабстві 101 людину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути