четвер, 15 березня 2012 08:07

Селяни вимагають підняти закупівельні ціни на молоко

Селяни вимагають підняти закупівельні ціни на молоко

Майже 10 тис. селян із сіл Любашівського, Савранського, Балтського і Ширяївського районів Одещини вимагають підняти закупівельні ціни на молоко.

— Перед Новим роком перекупщики брали по 3,3 гривні за літр, — каже Алла із села Ясенове Перше Любашівського району. — Потом уже по 2,4. А це, кажуть, Росія саботує наші продукти, й опустили на 40 копійок. Якщо і далі так буде, то у травні по гривні даватимуть.

17 лютого жителі семи сіл Любашівського району з'їхалися до села Бобрик-1. Вимагали зустрічі з головою райдержадміністрації Олексієм Вовком і головою райради Євдокією Байдиш.

— Приїхали вони з "беркутівцями", постояли, поулибались і поїхали. Нас за бидло мають. Думали, що ми тут із вилами на них підемо, — розказує Алла. — Удалося з ними поговорити аж на другий день. Вони нам запропонували створювати кооперативи і купляти холодильники.

— Приїхав начальник обласного управління агропромислового розвитку Анатолій Новаківський, — згадує 30-річний Павло Крайнюк із села Арчепитівка на Любашівщині. — Став допитувати, яка в нас освіта. Хтів показати, що ми нічого не понімаємо в тих питаннях. Після мітингу мені позвонили з райдержадміністрації, запросили. Я відмовився, бо у мене діти в лікарні лежать. Тоді почали дзвонити з СБУ. Сказали, щоб добровільно прийшов, бо я забагато на себе беру. В мене були сім корів. Одна щодоби з'їдає корму на 45 гривень. А при тих закупівельних цінах дає молока на 27 гривень. І ще хочуть понизити. Три корови мусив продати, лишилися чотири. Я обдзвонив усі довколишні молокопереробні підприємства. У Білій Церкві завод дає 3,5 гривні, але треба холодильники, щоб довезти. У нас нема. Спочатку обіцяли виділити на них гроші з обласного бюджету, тепер кажуть — ідіть до депутата Леоніда Климова, він дасть кредит. Ми пішли, почитали умови. То не кредит, а кабала. Вартість холодильників треба вернути за три роки, і ми ще зобов'язані постачати продукт лише на підприємства Одеської області.

— Перекупщики здають наше молоко на Первомайський завод по 4,6 гривні, — говорять селяни. — Ще й наварюють. Бо розбавляють водою, додають солі й вапна, аби при замірах було густіше. А ми у програші.

— Приїжджав голова РДА Олексій Вовк, — продовжує Крайнюк. — Питає прямо: шо треба. Кажемо, що хочемо здавати молоко по 4 гривні за літр. Він геть без стєснєнія: "То дуже жирно!". От якби приїхав до мене, вставав в чотири години ранку, годував худобу, чистив, закупляв кормів, улітку з ранку до ночі сіно заготовляв. Тоді б хай казав, що жирно.

У райдержадміністрації конфлікту не пояснюють.

— "Беркутівців" узяли із собою, аби не було ексцесів. Бо ж люди на емоціях, — кажуть.

В обласній держадміністрації запевняють, що проблему майже залагодили.

— Ми допоможемо людям, — розповідає начальник головного управління економіки облдержадміністрації Олег Муратов, 40 років. — Розглядаємо питання безвідсоткових кредитів на створення кооперативів та закупівлю охолоджувальної техніки.

Зараз ви читаєте новину «Селяни вимагають підняти закупівельні ціни на молоко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути