пʼятниця, 11 червня 2010 00:16

Селяни побили діжки під адміністрацією

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Мешканці Старосинявського району Хмельницької області біля районної адміністрації вимагають підняти закупівельні ціни на молоко
Мешканці Старосинявського району Хмельницької області біля районної адміністрації вимагають підняти закупівельні ціни на молоко

Півсотні селян вийшли зранку 9 червня до районної адміністрації у місті Стара Синява Хмельницької області. Вимагають, щоб чиновники змусили закупівельників підняти ціни на молоко.

— Молоко беруть за копійки, — вигукує 51-річна Ганна Нечипорук із села Паньківці. — Ще й іздіваються, лякають, що аналізи забракують. Той, що приймає молоко, трясе газетою, що ми написали за низькі закупівельні ціни.

Селяни викочують під поріг адміністрації чотири металеві діжки. Б"ють їх уламками арматури. Метал угинається, летять іскри.

— За що ви мене виматюкали, — кричить голові райдержадміністрації Юрій Кравчук, 32 роки. — Що я написав про низькі ціни? А потом погрожували, що закриєте мій бізнес.

— Якщо ви такий, — відповідає Валерій Сорока, голова РДА, — то я при всіх пропоную вам посаду начальника економіки. І через два місяці побачу, що ви зробите.

У селян молоко приймають по 1,5 грн/л. Вони хочуть хоча б 2 грн.

— Бо відповідно до постанови Кабміну молоко другого сорту мають приймати по 2,1, першого — по 2,5, а вищого — по 2,6, — пояснюють.

До селян приїжджає 51-річний Олег Стрілецький, начальник головного управління агропромислового комплексу Хмельницької ОДА:

— Ціни на молоко мають регулюватися на державному рівні. Молочний виробник дає більше 1,5. А посередник, той, хто збирає, дає 1,5. Хоч він отримує зарплату і не має права занижувати. Треба в кожному селі зробити сходку, взяти заготувача і представника молокозаводу. Запитати, скільки хто платить. Тоді побачимо, де діваються ті копійки.

Метал угинається, летять іскри

— Сьогодні приймальщики роблять все, що хочуть, — лається Людмила Данилюк, 39 років, із села Заставці. — Це молоко тяжко нам дається, а мусимо віддавати за безцінь. Зараз воно дешевше води.

50-річна Ганна Сивопляс із Заставців тримає дві корови. Кожна дає у середньому 18 л щодня. Доїть їх протягом 10 місяців на рік.

— Якщо купувати жом, то на корову треба 10 тисяч в рік, — каже Ганна Петрівна. — А за молоко получаємо тільки 8 тисяч. Але ми самі вирощуємо буряки, міняємо на жом, косимо сіно. Хоч щось заробляємо.

На міському ринку 1,5-літрова пляшка молока коштує 6 грн, 1 кг сиру — 17 грн. Однак не всі селяни мають можливість їздити до райцентру на базар.

Зараз ви читаєте новину «Селяни побили діжки під адміністрацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути