субота, 03 листопада 2007 07:02

Самосели побилися з будівельниками

Автор: фото: Олег ТЕРЕЩЕНКО
  Найняті будівельною фірмою ”Олві-Крим” охоронці витісняють самоселів з вулиці Балаклавської на околиці Сімферополя вранці 1 листопада. Бійці внутрішніх військ і спецпідрозділу ”Беркут” намагаються усіх заспокоїти
Найняті будівельною фірмою ”Олві-Крим” охоронці витісняють самоселів з вулиці Балаклавської на околиці Сімферополя вранці 1 листопада. Бійці внутрішніх військ і спецпідрозділу ”Беркут” намагаються усіх заспокоїти

Минулого четверга близько дев"ятої ранку до вул. Балаклавської на околиці Сімферополя, що у Криму, під"їхали кілька автобусів, автотягачі з гусеничними тракторами на платформах. Вийшли 300 охоронців у спецформі, будівельники.

Трактори ламали тин, чоловіки виганяли кримських татар, які тут оселилися. Ті у відповідь жбурляли цеглу, арматуру та каміння. По мобільних сповіщали родичів і знайомих. Спочатку самоселів було близько 15, а вже о десятій — до трьох сотень.

— Про сутичку нас ніхто не попереджав, — розповідає 45-річний Олександр Домбровський, керівник прес-служби кримської міліції. — Сигнал про бійку отримали після її початку. На місце виїхали бійці внутрішніх військ, спецпідрозділ "Беркут", два бронетранспортери.

Окрім житла облаштували кілька автомайстерень

Майже 200 "беркутівців" утворили живий бар"єр між нападниками та самоселами. Вгамовували їх світлошумовими гранатами. Водночас під"їжджали працівники міліції з райвідділів Сімферополя, Сак, Алушти. До полудня на Балаклавській було вже близько 800 міліціонерів.

— Бійку припинили десь о першій, — веде далі Домбровський. — Будівельники роз"їхалися. Самосели розійшлися пізніше, години за три.

Лікарі надали допомогу потерпілим. Серед них троє татар та жінка, непричетна до конфлікту, а також четверо "беркутівців" і міліціонер.

Суперечка навколо 2,6 га землі на вул. Балаклавській триває другий рік.

На початку 2006-го міська рада Сімферополя віддала цю ділянку в оренду будівельній компанії "Олві-Крим". Там планували звести багатоповерхівки. Однак у березні територію самовільно захопили кримські татари. Ділянку обгородили, звели хатки. Водночас оскаржили в суді рішення про виділення землі в оренду.

Перші засідання суду визнали законним рішення міськради. Та самосели оскаржували їх. Виконавча служба не поспішала зносити помешкання кримських татар.

18 січня 2007 року будівельна компанія "Олві-Крим" вирішила позбутися самоселів власними силами. Тоді близько 150 найнятих охоронців побилися із кримськими татарами. Будівельники звели паркан, однак самосели його знесли.

— Закон на нашому боці, — заявив представник татар Мустафа Маушев. — Ми не покинемо нашу землю.

Відтоді на Балаклавській збільшилася кількість "врем"янок". Окрім житла татари облаштували кілька автомайстерень.

За офіційними даними, у Криму захоплено близько 15 тис. га землі.

Зараз ви читаєте новину «Самосели побилися з будівельниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути