пʼятниця, 26 липня 2019 07:30

Саморобна вибухівка вбила двох дітей

59-річного Миколу Середюка із селища Смига Дубенського району на Рівненщині арештували на 60 діб без права на заставу. Таке рішення ­ухвалив Рівненський міський суд 16 липня.

У його літній кухні по обіді 13 липня на саморобній вибухівці підірвалися онуки дружини — 13-річний Олег та 11-річна Іванна Гончаруки. Прийшли в гості до баби з дідом, але їх не було вдома. Вибух пролунав, коли діти відчинили сейф чоловіка.

— Підозрюваний пояснив, що облаштував пастки для злодіїв. Сейф був замкнений, ключ від нього лежав зверху на полиці, — кажуть в обласній прокуратурі. — Діти його відкрили і піді­рвалися на одній з пасток.

Під час обшуку в будинку Середюка експерти знайшли ще три саморобні пристрої. У дворі — понад тисячу боєприпасів часів Другої світової війни.

— Це міни, гранати, снаряди. Цього арсеналу вистачило, щоб усе село підірвати, — говорить Антон Крук із обласної поліції.

Микола Середюк працював чоботарем. Про його захоплення зброєю знала і родина, і односельці.

— У літній кухні його майстерня, де ремонтував взуття. Хранив там гроші. Мабуть, і розтяжку якусь поклав, — плаче дружина Галина Середюк, 54 роки. — Він збирав усякі старі міни, випалював тротил, розбирав. Здавав залізо, гроші так заробляв. Від цього і сам не раз калічився. Два роки тому серйозно ногу травмував.

За виготовлення боєприпасів чоловіка вже чотири рази притягали до кримінальної відповідальності. Щоразу отримував умовне покарання, бо добровільно віддавав боєприпаси. Востаннє його судили п'ять років тому.

— У мене вдома було вже три крадіжки. Крайня — 2017-го. Винесли все, що могли, — розповідає Середюк під час судового засідання. — Тому зробив пастки для злодіїв. Спершу проекспериментував — вибух був несильний, лише шуму наробило. Тому для мене незрозуміло, чому цього разу так потужно спрацювало і загинули діти.

З дітьми попрощалися в селищі 15 липня. Хлопчика розірвало вибухом, вціліли лише ноги. Тому його ховали в закритій труні. У подружжя Гончаруків залишилася 15-річна донька.

За загибель дітей, зберігання і виготовлення боєприпасів чоловіка можуть ув'язнити довічно.

Зараз ви читаєте новину «Саморобна вибухівка вбила двох дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути