пʼятниця, 23 травня 2008 07:06

Розроблено план захоплення "Укртатнафти"

Останні кілька місяців новини одноманітні – головною темою внутрішньополітичного життя країни є протистояння президента і прем"єр-міністра, яке вже набило оскому. Та нещодавно з процесу обміну зауваженнями та листами воно почало перетворюватися на справжню політичну війну. У боротьбі з гарантом Конституції прем"єр перепробувала весь діапазон методів — від хамства у виконанні найближчих соратників до власних публічних звинувачень президента в корупції та навіть зраді національних інтересів.

Очевидно, таким нехитрим способом вона хоче відвернути увагу громадян від шаленої інфляції та стрімкого погіршення життєвого рівня людей. Та ще й при цьому "перевести стрілки" на президента, який нібито заважає їй працювати. Хоча головна проблема Юлії Тимошенко полягає не в каверзах голови Секретаріату президента Віктора Балоги. Свого часу вона доклала чимало зусиль для отримання крісла прем"єра. І лише після цього зрозуміла, що сідати в нього в період стрімкого зростання цін на енергоносії та світової інфляції навряд чи було варто. Тепер Юлія Володимирівна хоче повернутися в комфортніше опозиційне середовище, доки її рейтинг не впав до критичної позначки.

Але словесні образи на Віктора Ющенка не діють. Принаймні, поки що. Він, напевно, розуміє, що найправильніший спосіб боротьби зі своєю конкуренткою на майбутніх президентських виборах — дати їй можливість попрацювати на чолі уряду якомога довше. І тому прем"єр вирішила перейти від слів до дій. При цьому їй потрібно вивести з рівноваги не тільки Віктора Ющенка, а й усю фракцію "Наша Україна — Народна самооборона". Адже коаліція розвалиться лише у разі виходу з неї цілої фракції, а не кількох людей Віктора Балоги.

Саме цим можна пояснити ідею лідерки БЮТу перетворити Україну на парламентську республіку або блокування трибуни з явно надуманої причини. А доки народ сушитиме голову над загадками логіки прем"єра, вона, мабуть, не проти під цей шумок прихопити кілька прибуткових об"єктів. Адже президентська кампанія потребуватиме багато грошей. А постійно залежати від соратників не надто хочеться.

Стало відомо, що наприкінці травня буде зроблена спроба захоплення закритого акціонерного товариства "Укртатнафта". Ця компанія контролює найбільший у країні Кременчуцький нафтопереробний завод. Керівництво нею планують передати Олександрові Тимошенку — чоловікові Юлії Володимирівни, а також її довіреній особі Сергієві Пашинському, який уже намагався здійснити рейдерське захоплення підприємства.

Юридичних підстав для зміни керівництва "Укртатнафти" у Кабінету Міністрів немає.

Проте НАК "Нафтогаз України", який володіє контрольним пакетом, змушений підкорятися розпорядженням глави уряду. Хоча він робить це украй неохоче. Адже, в умовах нафтової блокади України з боку Татарстану, керівництво "Укртатнафти" зуміло налагодити альтернативні закупівлі нафти в Іраку та Білорусі й досягло стабільної рентабельної роботи підприємства.

Прем"єр хоче привести на підприємство свій менеджмент

Тимошенко фактично домовилася про повернення двом офшорним компаніям (які не мають жодного відношення ані до "Татнафти", ані до уряду Татарстану, а належать приватним особам, менеджерам НК "Татнафта") пакетів акцій "Укртатнафти". Натомість український прем"єр хоче привести на підприємство свій менеджмент.

Для реалізації цих планів у Кабміні розробили так званий План заходів щодо стабілізації ситуації навколо ЗАТ "Укртатнафта". За формою це типовий бюрократичний документ: у ньому все розписано по пунктах, призначені відповідальні та вказані терміни виконання. А за змістом – це план рейдерського захоплення підприємства. У документі відкрито написано: забезпечити ухвали Київським апеляційним судом щодо таких-то справ на користь Мінпаливенерго.

Таке враження, що суди є підрозділами Кабміну і вирішення цих питань – технічне. Хоча слід враховувати, що Верховний суд України очолює Василь Онопенко – давній соратник нинішнього прем"єра. А заступником міністра юстиції є його зять Євген Корнійчук. Саме його призначено відповідальним за виконання більшості пунктів цього плану.

За документом, захоплення підприємства буде здійснено 29 травня цього року. Забезпечити "фізичну підтримку проходу на територію ЗАТ "ТФПНК "Укртатнафта" має М. Клюєв. Його ж призначено відповідальним за зміну фірм, які охороняють територію заводу, або блокування їх роботи шляхом припинення дії ліцензій. "Окрім фірм, необхідних нам", — додає через кому автор плану.

Прем"єр любить поговорити про національні інтереси та покритикувати їх зрадників. Але, якщо цей план реалізують, одного з них вона зможе побачити в дзеркалі. Адже все це робитиметься не на користь держави, а заради інтересів кількох приватних іноземних осіб. Підприємство намагаються вкрасти з-під носа не тільки в української держави, а й у добросовісних татарських акціонерів, яким вигідно, щоб воно працювало стабільно і прибутково.

Зараз ви читаєте новину «Розроблено план захоплення "Укртатнафти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути