Ексклюзиви
понеділок, 24 грудня 2007 19:09

Розбилася скульптура Пінзеля

У середині грудня працівники Бучацького краєзнавчого музею на Тернопільщині помітили, що на колишній ратуші немає статуї "Феміди" скульптора Іоанна Пінзеля. У внутрішньому дворику знайшли її залишки.

— Вона впала випадково, — виправдовується 48-річний Ігор Голембйовський, виконроб фірми "Львівреставрація", що відновлює ратушу. — Очевидно, постамент зрушився, коли знімали сусідню скульптуру.

Із 25-метрової висоти "Феміда" впала на робітника, зламала йому ногу. Нині той у лікарні. Уламки скульптури перенесли до музею.

Ратушу на центральній площі Бучача звели 1751 року. На фронтоні стояло 12 скульптур, що витесав Іоанн Георг Пінзель. За кілька років у ратуші була пожежа, чотири скульптури розбилися, решта обгоріли. Десь тоді у "Феміди" відпала голова.

За радянський часів у приміщенні ратуші був краєзнавчий музей. Останні років 20 вона в аварійному стані, скульптури розвалюються.

Багато робіт Пінзеля купили закордонні колекціонери

— Пінзель не врахував особливостей нашого каменю-пісковику, — пояснює 81-річний Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв. — Фігури треба було витісувати вздовж прошарків, а він робив упоперек.

Позаторік мер Бучача Омелян Оверко вирішив реставрувати ратушу. З державного бюджету виділили 5 млн грн, найняли будівельників із "Львівреставрації". Вони відремонтували верхню частину, позолотили флюгер. Нині роблять оздоблення вікон та дверей. На Різдво запрацює новий годинник.

— Усі вісім фігур Пінзеля знімемо, реставруємо й поставимо в музеї, — каже мер. — А на ратуші встановимо копії. Зараз над ними працюють кілька скульпторів.

Пінзеля називають "галицьким Мікеланджело". До Бучача він приїхав із Канева в середині XVIII ст. Граф Микола Потоцький запросив його працювати на ремісничих фабриках.

Ще з початку 90-х  науковці пропонують зняти з бучацької ратуші кам"яні скульптури й установити їх у музеї. Бо фігури Нептуна, Геракла, Козака втратили окремі фрагменти, деякі не мають голів. Відновлювати їх доведеться за знімками 1920-х років.

Багато робіт майстра купили закордонні колекціонери. В  Україні залишилися 30 уцілілих скульптур Пінзеля. Вони зберігаються в музеях Львова, Івано-Франківська, Тернополя.

— Точну вартість "Феміди" встановити важко, бо вона була ушкоджена, — говорить науковець Тернопільського краєзнавчого музею Віра Стецько, 51 рік. — Але не менше ніж кілька сотень тисяч доларів.

Зараз ви читаєте новину «Розбилася скульптура Пінзеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути