пʼятниця, 30 грудня 2011 11:29

Ротвейлер загриз четвертокласницю Яну Мельничук

Автор: фото: Оксана ЛЮБОКАЗКА
  Яну Мельничук загриз собака її найкращої подруги Тетяни Флекей. Пес і раніше кусав дівчинку
Яну Мельничук загриз собака її найкращої подруги Тетяни Флекей. Пес і раніше кусав дівчинку

25 грудня у селі Суховерхів Кіцманського району Буковини собака породи ротвейлер напав на 9-річну Яну Мельничук. Близько 16.00 дівчинка прийшла в гості до однокласниці Тетяни Флекей, постукала у двері. Щойно ті відчинилися — пес накинувся на дитину, гриз за голову.

— Янка мала була, але смілива, — каже 12-річний Вадим Мельничук, брат Яни. — Ми всі того собаку боялися, бо він не одного вже кусав. Його сирим м'ясом годували.

У будинку нікого з дорослих не було. Тетяна намагалася відігнати пса віником, кликала сусідів. Хотіла вибігти на вулицю, але довго не могла відкрити хвіртку. Першою прибігла рятувати дівчинку її баба Стефанія Мельничук, 76 років.

— Той собака покусав і свекруху, — згадує 43-річна Домініка Мельничук, мати Яни. — Кидався на лікарів, не пускав їх у двір.

— Я ніколи не бачив такого лютого пса, — додає інший сусід 62-річний Василь Ямуряк. — Лікарі несли дівчинку в машину, а він далі кидався, кусав машину. Ми давно просили Флекеїв припнути його, бо він сусіда Івана Кравчука торік покусав. Іван тоді казав, що біда може бути, бо тут діти бігають.

Медики повезли покусану до райлікарні. До реанімації Яна потрапила у стані агонії. Померла.

— Ми півгодини боролися за її життя, — каже головний лікар Кіцманської райлікарні Василь Залявський. — У дівчинки була величезна скальпована рана лиця і голови, множинні переломи черепа, кусані рани на потилиці та скронях розміром з 10-копійчану монету. Наші медики такого жаху ще не бачили. Дівчинка втратила багато крові, серце було сухе.

Мельничуки живуть за три хати від Флекеїв. Яну з братами Вадимом й Едуардом виховували баба з дідом. Мати Домініка майже постійно на роботі — працює в райцентрі на птахофабриці.

Тетяна Флекей живе зі старшою сестрою, її чоловіком і 3-річним сином. Батьки нещодавно купили іншу хату в сусідньому селі Кулівці, будинок у Суховерхові лишили старшій дочці.

— Мельничуки — бідні, ми всім селом збиралися на похорони. Трохи дали вчителі, трохи — сільрада. Домна розлучена, живе з іншим чоловіком. Яночка особливих знань не показувала, але була добра і слухняна. З Танею дружила. Після цього випадку в Тані стався шок, вона в лікарні, — розповідають в Суховерхівській школі.

— Через цю трагедію ми скасували у школі всі святкування, — каже 43-річна Ольга Незвиська, вчителька четвертого класу, де навчались Яна й Тетяна. — Просто не знаємо, що сказати мамі Яни. І за Таню дуже переживаємо, усе відбувалося на її очах.

Флекеї з сусідами не спілкуються. Напередодні похорону Яни мовчки зайшли до Мельничуків, занесли конверт з грошима, два ящика мандаринів, солодощі, поклали ляльку у труну і вийшли. Удома упаковують речі. Складають їх у вантажівку і виїжджають.

2-річний ротвейлер жив у будинку Флекеїв. Пса забрали ветеринари, перевіряють на сказ. Усіх собак Суховерхова безкоштовно щепили від сказу.

Ротвейлер — порода, виведена у ХVII ст. для перегону великої рогатої худоби.

Собаки хоробрі, сильні, витривалі, не бояться загроз. Самці сягають 70 сантиметрів заввишки, важать до 60 кг. Зараз їх використовують для охорони, пошуків. Собак слід тренувати, інакше вони можуть стати агресивними. Їх не радять тримати у дворах, де є діти.

Дарині Лавровій пес перекусив шию

5 липня 2011 року в місті Артемівськ на Донеччині ротвейлер загриз 4-річного хлопчика. Він зайшов на подвір'я до сусідки, а та не встигла зачинити пса у вольєрі.

У травні 2010 -го в селі Гранітне Тельманівського району Донеччини собака загриз 12-місячну дівчинку Вікторію. Тіло заволік у будку. Пса застрелили.

23 лютого 2010 року в селі Картушино Антрацитівського району Луганщини зграя бродячих собак загризла 11-річну Руслану, яка поверталася додому лісосмугою.

2 червня 2009-го в Києві німецька вівчарка напала на 8-річну Дарину Лаврову, коли та зайшла в гості до друга. Пес перегриз дівчинці шию, вона померла в лікарні.

11 червня 2008 року у селі Нискиничі Іваничівського району Волинської області 6-річного Іллю Ясинського загриз бродячий пес.

 

Собаці не слід дивитися в очі

32-річний Євген Коваленко, кінолог Відкритого клубу собаководів Києва, радить, як уберегтися від агресивного собаки:

— не робіть різких рухів;

— не хвилюйтеся — адреналін у крові людини слугує для пса сигналом атаки;

— повільно обходьте навколо собаки;

— не дивіться собаці в очі. Він сприймає це як зазіхання на його територію;

— якщо пес напав — підставте руку. Другою сильно бийте в живіт. Саме бийте, а не відганяйте чи не обіймайте;

— кличте на поміч.

 

Зараз ви читаєте новину «Ротвейлер загриз четвертокласницю Яну Мельничук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути