пʼятниця, 09 листопада 2012 06:30

Російських лікарів ніхто не покарає

Автор: фото з сайта www.spektor.ua
  Юрист Ольга Спектор: ”Трансплантація можлива і законна лише тоді, коли лікарі констатували біологічну смерть — тобто загибель головного мозку, однак підтримують кровотік і вентиляцію легень”
Юрист Ольга Спектор: ”Трансплантація можлива і законна лише тоді, коли лікарі констатували біологічну смерть — тобто загибель головного мозку, однак підтримують кровотік і вентиляцію легень”

Випадок із Максимом Шолотюком пояснює Ольга Спектор, директор товариства "Юридична контора Спектор". Спеціалізується на медичному праві.

— Стосовно трансплантації органів в Україні діє презумпція незгоди. Тобто якщо людина за життя не дозволяла використовувати органи, після смерті їх ніхто не має права вилучати. У Росії навпаки. Якщо живий не написав відмову — коли помре, можна вирізати. За статтею 62 Конституції Росії, іноземці мають такі ж права й обов'язки. Обмежень стосовно закону "Про трансплантацію органів чи тканин людини" немає. Російські лікарі нічого не порушили.

У яких країнах діє презумпція згоди на вилучення частини тіла?

— У Фінляндії, Швеції, Бельгії, Франції, Італії, Австрії. Однак у цих державах процедуру жорстко контролюють, зловживання з боку лікарів неприпустимі.

Чому в Україні її досі не запровадили, адже люди потребують донорських органів?

— Рівень донорської свідомості українців занадто низький, щоб узаконити презумпцію згоди. Людям не пояснюють благородності донорства, не переконують рятувати інших. Українці байдуже ставляться до такого процесу, бо в пресі часто є інформація про "чорних трансплантологів", яких ніхто не карає.

Іноземні медики мають повідомляти родичів, що у пацієнта вилучають органи?

— У російському законодавстві така вимога не прописана. Не лікарі мусять шукати рідних і питати згоди, а родичі — шукати лікарів і заявляти про незгоду.

Чи можливо довести, що російські медики вирізали органи ще в живого Максима?

— Украй важко. Там були випадки, коли операцію із пересадки переривали міліціонери, які дізналися, що в людини не настала біологічна смерть. Однак покарати медиків не вдалося — суд їх виправдав.

Батьки претендують на компенсацію за вилучені в сина органи?

— У Росії заборонена їх купівля-продаж, пересадки відбуваються безкоштовно і в державних клініках. Шолотюки не мають доказів того, що синові органи продали. Шкоди нікому не завдали, тому й компенсувати нічого.

Вилучають у мертвої людини?

— Тільки в тієї, в якої ще не зупинився кровообіг. Якщо кров не циркулює — органи відмирають. Трансплантація можлива і законна лише тоді, коли лікарі констатували біологічну смерть, тобто загибель головного мозку, однак підтримують кровотік і вентиляцію легень.

Зараз ви читаєте новину «Російських лікарів ніхто не покарає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути