вівторок, 12 лютого 2008 07:12

Родину Рудницьких розстріляв односелець

Автор: фото із домашнього архіву родини Рудницьких
  Весільне фото Романа і Галини Рудницьких із села Довге Поле Дубенського району Рівненської області. Все життя вони пропрацювали у колгоспі, на пенсії відкрили продуктовий магазин
Весільне фото Романа і Галини Рудницьких із села Довге Поле Дубенського району Рівненської області. Все життя вони пропрацювали у колгоспі, на пенсії відкрили продуктовий магазин

67-річних Галину та Романа Рудницьких із села Довге Поле Дубенського району Рівненщини 1 лютого застрелили з мисливської рушниці. У вбивстві підозрюють 18-річного односельця Євгена Робу.

— Краще йому тут не з"являтися, люди на шмаття розірвуть! — упевнена невістка вбитих Ніла Рудницька, 45 років. — Женя — мій двоюрідний племінник. Отака сволота на моїх очах виросла!

Галина Петрівна й Роман Леонтійович народились у Довгому Полі. До пенсії працювали в колгоспі: чоловік — трактористом, жінка — ланковою. Кілька років тому відкрили магазинчик, де торгували оселедцями й крупами. Улітку збирали в лісі ягоди, возили на продаж до Львова. 40-річна донька Леся на заробітках у Чехії, 39-річний син Анатолій із дружиною живуть у Кривому Розі Дніпропетровської області.

— Про вбивство я дізналась наступного дня, — зітхає Леся. — Приїхала з Праги, а хата опечатана. Через розбите вікно видно кров на підлозі.

Жінка веде до батьківської хати. На подвір"ї прибрано. Про похорон нагадують дошки від поминальних столів.

— Перед бідою було у мене якесь передчуття, — Леся плаче над весільним фото батьків. — Гостювала вдома до 12 січня, у Прагу чогось не хотілося.

Жінка має квартиру в райцентрі. Там живуть її сини 15-річний Віталій і Роман, 12 років. За відсутності матері за ними приглядала бабуся. Того вечора Галина Петрівна повернулася додому з Дубна.

— Мама приїхала, повечеряли з татом і лягли спати, — розповідає донька. — Уночі почули якийсь шум. Батько вийшов на веранду, а Женя застрелив його в упор з обрізу. Набої були на дикого кабана. Дірка від кулі була завбільшки з кулак. Тато помер миттєво.

На шум вибігла Галина Петрівна, послизнулась у крові. Євген уже йшов до воріт. Жінка впізнала його й кинулась назад. Роба вистрелив їй у спину через вікно веранди.

Дірка від кулі була завбільшки з кулак

— Мама лежала ногами на порозі, головою у вітальні, — Леся зціплює зуби. — Ось тут, у кутку на підлозі, стік кров"ю тато.

Євген утік, але згодом повернувся. Обнишпорив хату, забрав 360 грн.

Наступного ранку через дірку у склі на веранді Рудницьких сусідка побачила чиїсь ноги, викликала фельдшера. Той зателефонував до "швидкої" і міліції.

Євгена Робу затримали того самого дня.

Його батько Володимир колись працював міліціонером у Сімферополі. Там одружився з татаркою, народився син. 10 років тому родина переїхала до Довгого Поля. Живуть неподалік сільського клубу.

— Женя змалку крав курей, качок, гроші, одяг, — озирається по боках 50-річна листоноша Надія Рекрут. — Бува, зустріну його, то намагаюсь обійти. Я ж пенсії ношу.

Хлопець працював сторожем на будівництві птахівника. Продав частину завезеної деревини. Господар вимагав відшкодувати кілька тисяч гривень. Євген їх не мав.

— Думав, що у батьків є заначка з купою грошей, — веде далі Леся. — Вони ж ятку тримали.

Незадовго до пригоди Євген посварився з Романом Леонтійовичем. Той забороняв онукові Віталію дружити з ним. Роба обіцяв помститися.

На похорон Рудницьких зійшлися кілька сотень людей з навколишніх сіл. Романа Леонтійовича знали як церковного старосту. Діти ще не вирішили, що робити з хатою. Залишати не хочуть, а купувати ніхто не поспішає.

— Коней комусь продамо, собаку подаруємо, — зауважує Леся. — Ніла і Толя дітей не мають, мої в Дубні живуть.

Роби відмовилися говорити з кореспондентом. Після похорону перепрошували у Рудницьких, але ті вибачень не прийняли. Пообіцяли виїхати з села. Кажуть, не можуть дивитись людям в очі.

Євген нині в ізоляторі тимчасового утримання в Рівному. Йому загрожує довічне ув"язнення.

— Він пояснює, що хотів узяти гроші, — каже начальник обласного управління міліції Ярослав Голомша, 46 років. — Шукав по селу спільників, але ніхто не погодився. Рушниця незареєстрована. Зараз з"ясовуємо, звідки вона в нього.

Зараз ви читаєте новину «Родину Рудницьких розстріляв односелець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути