пʼятниця, 31 серпня 2012 00:45

Родина 20 років прожила в хаті з могильних плит

Автор: фото: Ніяри Нурмамбетової, агентство ”Кримські новини”
  Расим Абдулаєв (праворуч) із сином Османом оглядають могильні плити, з яких була збудована їхня хата
Расим Абдулаєв (праворуч) із сином Османом оглядають могильні плити, з яких була збудована їхня хата

Родина Абдулаєвих із села Верхньосадове Нахімовського району Криму понад 20 років прожила у хаті, зведеній із могильних плит.

— Полтора месяца назад затеяли ремонт, — згадує Зара Абдулаєва, 50 років. — Хотели поменять двери и окна.

— Сначала стали выносить оконные рамы, — перебиває жінку майстер Сергій Богомазов. — Увидели плиты с какими-то надписями. Давай стены разбирать, а они все из таких плит.

Абдулаєви — мусульмани. Жінка працює учителькою, чоловік — водій. Їхня донька заміжня, з батьками живе лише 17-річний син Осман. Хату у Верхньосадовому купили 21 рік тому. Про знахідку родина повідомила сільраду. Сільський голова Михайло Хрячков викликав мусульманського муфтія Енвера Ногашева.

— Деякі плити датовані 1800 роком, — розповідає Михайло Хрячков. — Це — надгробки. На них викарбувані імена померлих і слова, якими їх проводжали в останню путь.

Мусульманська община перевезла надгробки до свого кладовища. Встановили, кому належить частина з них. Серед померлих — Саніє Ібраїм, померла 1913 року, Абібула Вахабогли, помер 1903 року, Абдуджебар Таїрогли, помер 1911 року, Уста Мухамедогли, помер 1904 року.

— До війни наше село називалося Дуван Кой, — каже місцева 80-річна Аліме Умерова. — Тут був мусульманський цвинтар і мечеть. У війну на них упала бомба, все розтрощила. Після депортації кримськотатарського народу 1944 року влада дозволила будувати хати з надгробків. Їх було дуже багато.

Абдулаєви заклали розібрані стіни ракушняком.

— За радянських часів релігія та кладовища були не в пошані, забобонів не боялися, — пояснює використання плит для стін будинку Андрій Малигін, директор Центрального музею Тавриди. — Привозити й обробляти каміння з кар'єру було затратно, а під руками — готові плити. От і використовували. У Криму багато таких будинків. Наприклад, перша міська лазня Сімферополя повністю зведена з могильних плит.

Зараз ви читаєте новину «Родина 20 років прожила в хаті з могильних плит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути