Ексклюзиви
середа, 06 червня 2012 05:45

"Народила трьох дітей, а паспорта ніколи не мала"

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Тетяна Дубровцева та її син Богдан живуть у Хмельницькому обласному соціальному центрі матері й дитини. Можуть бути тут, доки хлопчику виповниться півтора року. В них немає ні рідних, ні житла
Тетяна Дубровцева та її син Богдан живуть у Хмельницькому обласному соціальному центрі матері й дитини. Можуть бути тут, доки хлопчику виповниться півтора року. В них немає ні рідних, ні житла

Богданові Дубровцеву 8 місяців. Його мати 28-річна Тетяна із села Пилипи Деражнянського району Хмельниччини не може оформити допомогу на дитину. Бо не має ні паспорта, ні житла. З документів  — тільки ксерокопія її свідоцтва про народження. Через це торік у листопаді її позбавили батьківських прав на двох старших дітей. 11-річного Олексія та 6-річну Вікторію забрали до інтернату. Після народження найменшого сина живе у Хмельницькому обласному соціальному центрі матері й дитини.

18 років тому Тетяна з матір'ю Надією Дубровцевою і братом Андрієм переїхали з Росії в Харківську область, там мати зійшлася з чоловіком. 1997-го перебралися на Хмельниччину в село Пилипи Деражнянського району. Через чотири роки тоді 17-річна Тетяна почала жити з односельцем Анатолієм Лисаком.

— Толі було 37 років. У нього цегляна хата, хазяйство, — розповідає Тетяна Дубровцева. — Народилися в нас двоє діток. Допомогу на них оформила через чоловіка. У селі робила дояркою, то ніхто мене за паспорт не питав. А потом стали штрафувати. Я старалася не попадатися участковому на очі.

Поїхала в Київ у консульство Росії, щоб зробити документи. Звідти її направили у Львівське російське консульство.

— Зі Львова дали запит на Іжевськ, де ми колись жили, — каже Тетяна Дубровцева. — Мама і брат були зареєстровані, а я — ні. Росія не підтвердила, що маю російське гражданство. На тому все й заглохло. Чоловік став пити. Я від нього пішла до Руслана Маланчука. Мати померла, брата торік убили.

Дітей виховувала мати першого чоловіка.

— Таня навідувалася до них, — розказує 73-річна Євгенія Куц із Пилипів. — Діти такі роботящі. Потім у Тані вродився ще один хлопчик. Але Руслан украв у баби мішок фасолі, то його посадили. Вона лишилася сама з малою дитиною.

Допомогу на дитину оформити не встигли.

— До нас буває привозять таких мам, що нічого не вміють робити, — розповідає Алла Шеремет, 43 роки, директор центру, де живе Тетяна Дубровцева. — А Таня і випере, і дитину нагодує, в кімнаті прибере. Тут бували такі, що тільки гроші на дитину получить, і зразу біжить по спиртне. А ця не п'є, не курить. Провідує дітей в інтернаті. У мене до неї нема жодних претензій. Шкода її, хотіли з документами помогти. Але вона не є громадянкою Росії, і не є громадянкою України.

Державна допомога при народженні дитини становить 27 тис. грн. Третину виплачують зразу, решту — протягом двох років. Звернутися у відділ соцзахисту за місцем реєстрації треба протягом 12 місяців. Як мати-одиначка Тетяна могла б отримувати ще 261 грн щомісяця.

Хата у селі Пилипи коштує в середньому

5-7 тис. грн.

— Я дуже хочу зробити документи, купити хату, і забрати дітей з інтернату, — втирає сльози Тетяна Дубровцева. — Я ж до них як поїду, то ми всі плачемо взахльоб. Вони мене не пускають, кажуть, що хочуть додому. А куди я їх заберу? Чоловік вийде через три роки. А в центрі я можу бути не більше як півтора року. Що робитиму без грошей, документів, рідних і з малою дитиною? Заберуть ще й Богданчика. Якщо в когось є можливість допомогти з документами, дуже прошу поможіть. Народила трьох дітей, а паспорту ніколи не мала.

— Таня роботяща, але бідова, і життя нема, — каже односельчанка Галина Буга, 73 роки. — Та хата Русланова почті розвалюється. Там п'ятеро людей живуть і всі люблять випити. Туди їй ніхто дітей не віддасть. А якби їй яку хатину, то вона б хазяйнувала.

Документами для Тетяни опікується Центр соціальних служб сім'ї, дітей та молоді Деражнянської райдержадміністрації.

— Ми звернулися в консульство Росії. Нам надали копію свідоцтва про її народження, — розповідає директор центру Марія Борисюк, 32 роки. — Знайшли батька Тетяни. Він удмурт. З матір'ю вони були розлучені. Таня там не була ніде прописана. Нам потрібна довідка, що вона не є громадянкою Росії. Тоді цю довідку подамо у наш Деражнянський паспортний стіл.

— Якщо російське консульство видасть довідку, що вони не мають жодної інформації про Тетяну Дубровцеву, тоді ми будемо вважати її особою без громадянства. Оскільки вона має дітей від громадянина України і живе тут, то може звернутися, щоб отримати дозвіл на еміграцію в нашій країні, — розповідає начальник сектора паспортної роботи, громадянства та реєстрації фізичних осіб Наталія Рожкова.

Зараз ви читаєте новину «"Народила трьох дітей, а паспорта ніколи не мала"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути