четвер, 02 серпня 2007 18:58

Різака відпустили виправитися за рік

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  Колишній губернатор Закарпаття Іван Різак у залі суду
Колишній губернатор Закарпаття Іван Різак у залі суду

До п"яти років умовно з випробувальним терміном один рік засудили екс-губернатора Закарпатської області Івана Різака, 41 рік. Вирок зачитали 31 липня в Апеляційному суді Івано-Франківської області.

Судове засідання розпочалося з запізненням на п"ять хвилин. У залі двоє охоронців доставляли стільці. Охочі почути вирок  не вміщалися на семи дерев"яних лавках. Передні сидіння займав сам підсудний, позаду його брат Василь і двоє лікарів. Через задуху три вікна у приміщенні відчинили навстіж. Іван Різак, схиливши голову, сидить нерухомо, мовчить.

Прокуратура Закарпатської області вимагає для обвинувачуваного 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Справу слухають із 26 жовтня минулого року.

За півторагодинне слухання підсудний ковтає три таблетки, запиває їх "Боржомі". Лікар час від часу міряє йому тиск, щось запитує. Обличчя Різака наливається кров"ю. Його брат часто розмовляє по мобільному телефону. Суддя Надія Стефанів просить присутніх поводитися тихіше. Нарешті бере кілька аркушів і зачитує рішення.

Івана Різака визнано винним у користуванні мобільним телефоном за рахунок "Закарпаттяобленерго" на суму 192 тис. грн, організації масових заворушень у Сваляві 13 листопада 2004 року та незаконній видачі посвідчень радника губернатора трьом особам. За окремими епізодами — зловживання службовим становищем, доведення до самогубства ректора Ужгородського університету Володимира Сливки, отриманні хабара — Різака виправдали за відсутністю доказів.

Суддя Стефанів зачитала й додаткове покарання для підсудного – позбавлення права обіймати посади на державній службі протягом року. Різакові також заборонено виїжджати за межі України для постійного проживання без дозволу органів кримінально-виконавчої системи. Запобіжний захід стосовно екс-губернатора – заставу у 500 тис. грн — суд залишив без змін.

— Суд ухвалив рішення, зважаючи на стан здоров"я, державні заслуги, чудові характеристики та несудимість Івана Різака, — пояснює суддя Надія Стефанів. — Якщо обвинувачуваний під час випробувального терміну не матиме зауважень, не чинитиме протиправних дій, то його може бути взагалі звільнено від покарання.

Іван Різак вислухав вирок спокійно, почервонів. Як тільки-но суддя замовкла, поспіхом вийшов із зали суду. Від коментарів відмовився.

Прокурори ще не знають, чи оскаржуватимуть вирок суду.

Зараз ви читаєте новину «Різака відпустили виправитися за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути