пʼятниця, 28 вересня 2012 00:45

Заради квартир убили дев'ятьох людей

Щонайменше дев'ятьох одиноких дніпропетровців убила банда рієлторів. Так вважає прокурор Ярослав Онішко, який підтримує звинувачення. Справу розглядає Амур-Нижньодніпровський райсуд міста.

— У групу входили восьмеро, працювали з 2008-го по 2011 роки, — каже Ярослав Онішко, 39 років. — Обирали пенсіонерів або тих, хто зловживає спиртним. Керував групою колишній міліціонер. Директор агентства нерухомості надавала інформацію, юрист оформляв документи, на четвертого оформляли доручення. Цим чотирьом загрожує до 12 років. Інші четверо вбивали, ховали тіла. Їм загрожує довічне.

Засідання суду призначене 30 серпня на 11.00. Біля суду збирається десяток потерпілих, переповідають одне одному свої історії.

— Я живу с мамою и сыном, — розповідає 39-річна Олена Савченко. — Батько з мамою розлучився, коли мені було 6 років. Жив окремо, у своїй двокімнатній квартирі на вулиці Моніторній, 2. Я провідувала. Але останнім часом не дуже, бо мама хвора на рак, за Максимом треба дивитися, бо виховую сама, на роботу бігати треба. Торік дзвонять із прокуратури: вашого батька вбили, квартиру продали. Поїхала я туди, а там нові власники.

Тіло 77-річного Олександра Савченка знайшли на кладовищі. На дерев'яному хресті було інше ім'я та прізвище.

— Експертиза довела, що це мій батько, — додає. — Спочатку я навіть не могла зрозуміти, що сталося. Тепер знаю, що батько ховався від них. Його спіймали, коли переходив дорогу біля будинку. На цю квартиру він усе життя вкалував на заводі — у нього стажу більше, ніж у всіх бандюків разом взятих. Хотів переписати квартиру на Максима. Зараз хочу якось її повернути.

До суду під'їжджає автозак. Міліціонери по одному заводять вісьмох звинувачених до залу засідань. Директора агентства нерухомості 43-річну Вікторію Йожикову садять в окрему клітку. Потерпілі залишаються на вулиці.

— Моя мама не виноватая, против нее нет доказательств, — говорить потерпілим 23-річний Едуард Йожиков, син звинуваченої. — Це все через свідчення Віктора Трущенка. Три роки тому він продавав свій будинок, оформив на маму доручення. Хату продали, він отримав гроші, дав розписки. Торік він загримів у СІЗО за якусь крадіжку. Дав свідчення на мою маму, начебто його били, хату продали. За його показами маму арештували.

— Може, ти і правий, — каже Олена Савченко. — Але мій батько не міг сам себе закопати.

— Але при чому мама? — каже Едуард. — Вона працювала директором агентства, а слідчий каже, що підробляла документи. Просив навести якісь докази — не дали. Просто придумали схему і шукали того, хто під неї підпадав. Маму називають співорганізатором. Вона жодного із цих сімох в очі не бачила.

Едуарда заспокоює бабуся 63-річна Катерина Сергіївна.

— Переживаю, чтобы в изоляторе дочери ничего не сделали, — каже. — Вона хворіє, а тут ці погрози. Одного разу мені подзвонив невідомий: "Ваша дочка може не вижити". Мені стало так страшно, як ніколи. Слідчий погрожує. Один раз тримали у камері із 25 мужиками. Не дозволяли взяти інгалятор, а у неї астма. Не давали води, а у Віти синдром Шегрена — постійно сохне в роті. Вона ледь ходить, а її хочуть зробити главарьом. А тут ще й родичі до нас ходять.

Завершення засідання чекає нова власниця одного з помешкань. Їй років 25. Не називається.

— В моей квартире раньше жил одинокий мужик, — розповідає. — Двое неизвестных напоили его, сердце деда не выдержало. Эту однокомнатку оформили на подставное лицо, потом перепродали мне. Во время покупки я ничего не заподозрила. После меня вызвали в прокуратуру: квартира куплена незаконно. Я отдала за нее все деньги и что теперь?

У нових власників можуть забрати помешкання

— Перед купівлею нерухомості ретельно перевіряйте її історію, — радить В'ячеслав Гомонай, президент Всеукраїнського адвокатського об'єднання "Альянс". — З'ясуйте, коли і на якій підставі продавець набув на майно право власності. Ця інформація є у правовстановлюючому документі. Якщо майно набуте за дорученням або на підставі рішення суду — остерігайтеся. Що довше володів квартирою попередній власник, то він надійніший. Під час укладання угоди купівлі-продажу фіксуйте реальну вартість. У разі чого це дозволить повернути гроші.

Юрист вважає, є кілька варіантів вирішення конфлікту в Дніпропетровську.

— Очевидно, нових власників визнають добросовісними набувачами — такими, які не знали й не повинні були знати, що продавець не мав права продавати квартири. У таких не відбирають житло. Але стаття Цивільного кодексу передбачає випадки, коли майно можуть забрати навіть у добросовісного набувача. Приміром, якщо воно було загублене, вкрадене або відчужене проти волі власника. Останній випадок можна по-різному тлумачити. Здебільшого це дає право відбирати майно у добросовісного набувача. За наявності достатньої доказової бази потерпілим можуть повернути квартири. У таких випадках застосовується двостороння реституція, за якою кожен має віддати все отримане за договором. Новий власник повертає житло, а з продавця на його користь стягують гроші

 

Зараз ви читаєте новину «Заради квартир убили дев'ятьох людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути