четвер, 21 червня 2012 05:00

Психічнохворого звинувачують у чотирьох крадіжках

Автор: фото з родинного архіву Голинських
  Віктор Голинський на суді сміється, грається. Не розуміє, в чому його звинувачують
Віктор Голинський на суді сміється, грається. Не розуміє, в чому його звинувачують

Другий рік у слідчому ізоляторі Хмельницького сидить 18-річний Віктор Голинський із села Велика Рішнівка Шепетівського району. Міліціонери звинувачують його в крадіжках, однак суддя вироку не оголошує.

— А шо тут неясного, — махає рукою 75-річна Ярина Пипич. Жінка йде вулицею села. — Вітя — бідний, за нього нема кому заступитися. От і вчепилися. Якби він шось украв, то давно судили б.

У центрі села збираються кілька десятків місцевих, коли чують, що мова йде про Віктора Голинського. Усі підтримують односельця.

— Він мені з маленького помагав і ніколи нічого не вкрав, — каже Ярина Пипич.

— Вітя в мене тижнями робив, і нічого з хати не зникло, — перебиває її Михайло Скороход, 35 років. — Із моїми дітьми грався ще краще, чим я. Ви кого хоч попитайте — ніхто нічого не скаже поганого.

Родина Голинських живе на околиці села. 49-річний Антон Юрійович сторожує зерно на току, його дружина 52-річна Валентина Іванівна доглядає господарство — корову, свиней, качок, курей. Виховують вісьмох дітей. Син Віктор відстає в розвитку, не вміє писати і читати. 2009-го його засудили на три роки в'язниці з іспитовим терміном на два роки за крадіжку мобільного телефона.

— Вітя не крав того телефона, — каже Валентина Голинська. — Він його на кладбищі на провідну неділю знайшов. Подарив сестрі. Вона з ним місяць ходила, доки міліція не забрала.

Віктор щомісяця їздив до райвідділу відмічатися — цього вимагає іспитовий термін. 4 квітня торік із сестрою поїхав укотре.

— А там його і закрили, — згадує Антон Голинський. — Сказали, що 13 січня він украв гроші в однієї жінки. Причому заява написана аж у квітні. Потім до цього приплели ше три заяви. Одна датована 2009 роком.

Міліціонери періодично фіксували крадіжки з покинутих хат у Великій Рішнівці. Після затримання Віктора вони не припинилися.

— По селі багато хатів пустує, — пояснює місцева Алла Гавінська, 23 роки. — То й крадуть. А дєла-то треба закривати. От і побили Вітю, він зізнався. А крадіжки як були, так і є. Он і металолом із ферми покрали, і хату голови сільради обікрали.

— Хату моєї баби хтось обікрав минулого року, — каже місцева Жанна Васик, 42 роки. — Після того приходить до мене участковий і каже: "Пиши, що то вкрав Голинський". Та як же він міг украсти, як на той момент його вже закрили?

Селяни почали збирати заяви на захист Віктора.

— Коли обікрали хату моїх батьків, Віті навіть у селі не було, — розповідає сільський фельдшер Надія Головатюк, 52 роки. — Коли звернулася в міліцію про крадіжку, то вони навіть не виїжджали. Я написала, що до Віті претензій не маю.

Віктора Голинського звинувачують у крадіжках із чотирьох господарств. Експерти визнали чоловіка обмежено осудним. Адвокат вимагав провести повторну експертизу, суддя відмовив.

— Тут безліч порушень, — каже 58-річний Володимир Тріска, адвокат Віктора. — Усі явки з повинною написані однією рукою, нормальним почерком, грамотно. А ви гляньте на почерк Віті — він не вміє писати! Я спочатку сам не розумів Вітіну поведінку. На суді він то грається, то сміється. Що його не спитай — мовчить. Навіть не розуміє, де він знаходиться і що з нього хочуть. Я ледь добився психіатричної експертизи. Експерт визнав, що Вітя страждає на олігофренію. Його розвиток відповідає 11-річному віку.

Дільничний міліціонер Великої Рішнівки запевняє, що діяв згідно з законом.

— Родина Голинських характеризується негативно, — каже інспектор В'ячеслав Рачек, 34 роки. — Після закриття Віті крадіжки припинилися. Явку з повинною він своєю рукою писав.

Після втручання журналіста "ГПУ" Голинського відправили на повторну психіатричну експертизу.

Якщо Віктора визнають неосудним і суспільно небезпечним — його відправлять на примусове лікування до психіатричної лікарні. Коли суд не доведе крадіжки, міліціонерам доведеться шукати справжнього злодія.

Зараз ви читаєте новину «Психічнохворого звинувачують у чотирьох крадіжках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути