середа, 08 жовтня 2008 07:09

Противників забудови закидали камінням

Автор: фото: УНІАН
  Охоронець фірми ”Грегос” б’є фотокореспондента інформаційного агентства УНІАН Олександра Течинського. На задньому плані охоронці калічать фотографа Володимира Гонтара. Чоловіки фотографували акцію протесту проти забудовників 2 жовтня по столичній вулиці П
Охоронець фірми ”Грегос” б’є фотокореспондента інформаційного агентства УНІАН Олександра Течинського. На задньому плані охоронці калічать фотографа Володимира Гонтара. Чоловіки фотографували акцію протесту проти забудовників 2 жовтня по столичній вулиці П

2 жовтня неподалік столичної станції метро Кловська півсотні охоронців побили місцевих. Кидали каміння та дошки в людей, які протестували проти забудови території Будинку звукозапису Національної радіокомпанії України, що по вул. Первомайського, 5б.

— Десь о п"ятій ночі ми почули гул машин. Думали, сміття вивозять. Потім побачили важку техніку, кран, — розповідає 46-річна Наталія Бондаренко, жителька сусіднього будинку. — Одразу помчали туди. Запитували охоронців, що вони роблять. Казали, що будівництво незаконне.

Люди не вперше протестують. Щойно бачать будівельну техніку, перекривають дорогу. Так було й того дня. Охоронці почали штовхати протестувальників, бити дрючками.

— Мого чоловіка кудись потягли, я хотіла його відтягти, — веде далі Бондаренко. — Один бандюга лівою рукою вдарив мене по обличчю. Розсік брову, шви накладали. У лікарні виявили струс мозку, гематому та синці на переніссі. Одна жінка лягла під вантажівку. А бандюга, якого кликали Кабан, крикнув водію: "Рушай!". Переїхав би, якби жінку вчасно не вихопили.

Охоронці з фірми "Грегос" побили активіста громадської організації "Збережемо старий Київ" Ігоря Луценка, забрали відеокамеру. Постраждали також фотожурналісти з інформаційного агентства УНІАН та газети "Комерсант", які знімали бійку.

— Ми викликали міліцію, — згадує очевидець Дмитро Андрєєв, 26 років. — Під час конфлікту було три правоохоронця, але вони не реагували. Потім приїхали ще три патрулі, але теж стояли мовчки. Наступного дня начальник Печерського райуправління міліції сказав, що його працівники "просто растерялись".

Ділянка на Первомайського, 5б займає 73 сотки. Конфлікт за неї триває із серпня. Жителі сусідніх будинків дізналися, що компанія "Кийпромтехнологія" планує звести тут дві багатоповерхівки.

— Ми почули, що під нашими будинками пиляють дерева — клени, ясени. Майже 30 років вони росли на схилі біля Будинку звукозапису.  Почали протестувати, — згадує 43-річна Людмила Каминіна. — У вересні мною кидалися, як м"ячем. Вони нас знають. Один бандит так стис руку, що та тріснула. Місяць минув, а результатів судмедекспертизи немає, карної справи не порушили.

— Ми впевнені, що це будівництво незаконне, маємо відповідні документи, — запевняє Дмитро Андрєєв. — Хочемо підняти проблему на державний рівень. Тут не можна будувати, бо неподалік стоїть пам"ятник — башта Київської фортеці. Забудовники сфальсифікували збори мешканців, на яких ніби розглядали проект. Хочуть знести єдину в Україні студію звукозапису. Землю під забудову видали 2003 року. Зараз є проект ухвали міськради про скасування виділення. Сесія Київради його не розглянула.

Начальник міліції сказав, що його працівники "растерялись"

Жителі будинків написали листи мерові Леоніду Черновецькому, міністру внутрішніх справ Юрієві Луценку, президенту Вікторові Ющенку. 26 вересня отримали відповідь від глави держави. Він наказав міліції, Генеральній прокуратурі та міському голові розібратися у справі за 20 днів і доповісти.

Люди встановили біля студії звукозапису намет. Тут стоять два крісла, термос, ліки.

— Чергуємо цілодобово, по дві години кожен, — продовжує Андрєєв. — Уночі найважче. Маємо свистки. Коли небезпека — кличемо на допомогу.

Побиті кияни й охоронці поскаржилися до міліції.

— Наші правоохоронці розбороняли тих, хто бився, — говорить Юлія Мусташ із Печерського райуправління. — Кримінальну справу порушили за фактом хуліганських дій, під час яких кільком громадянам завдали ушкодження. Нікого не затримали.

Генпідрядником будівництва є товариство "Граніт".

— Будівництво нам замовила Національна радіокомпанія України, — запевняє помічник директора Анатолій Сахно, 56 років. — Студію звукозапису ніхто не збирається зносити. Ми навпаки її відремонтуємо. Наші охоронці теж постраждали. В одного струс мозку, він у лікарні. В іншого зламана рука. Маємо всі дозвільні документи на забудову. Будемо далі будувати.

Зараз ви читаєте новину «Противників забудови закидали камінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути