Ексклюзиви
вівторок, 20 серпня 2013 05:00

Професор університету не пережив смерті дружини

Автор: Фото з архіву Юрія Коваля
  Юрій Коваль працював на радіотехнічному факультеті Харківського національного університету радіоелектроніки 35 років. За свої винаходи отримав кілька державних премій
Юрій Коваль працював на радіотехнічному факультеті Харківського національного університету радіоелектроніки 35 років. За свої винаходи отримав кілька державних премій

У ніч на 15 серпня з вікна власного кабінету на шостому поверсі Харківського національного університету радіоелектроніки викинувся 79-річний Юрій Коваль, завідувач лабораторії інформаційно-вимірювальних систем.

— Коли ми підійшли, він уже не дихав, — каже 23-річний Олександр Сиренець, який помітив викладача.

— Юрій Олександрович понад 35 років працював на нашому факультеті. У наукових колах його знають за дослідження у сфері високоточної синхронізації часу і частоти, — каже Леонід Тимошенко, заступник декана радіотехнічного факультету. — Усі знали його як тиху, спокійну, зосереджену на науковій роботі людину.

У кабінеті вченого знайшли дві передсмертні записки.

— Одну — на столі, другу — в кишені його піджака, — уточнює колега загиблого Ірина Колибіна, 56 років. — Юрій Олександрович просить нікого не винити. Пише, що після смерті дружини Нелі Петрівни півроку сам. Не може цього пережити, стомився. Він лишився зовсім один. Син із родиною живе окремо.

— Судово-медична експертиза показала, що смерть настала в три години ночі. Ми ще перевіряємо, це самогубство чи нещасний випадок, хоча слідів насильницької смерті не виявили, — каже Ірина Клименко із Дзержинського райвідділу міліції Харкова.

Юрій Коваль винайшов ультразвуковий рідинний витратомір, пристрої для звірки шкал часу й для обробки сигналів. За наукове дослідження "Проблемно-орієнтовані обчислювальні засоби обробки інформації в реальному часі" у травні отримав Державну премію в галузі науки і техніки. Раніше — Державну премію за підручник з основ теорії ланцюгів.

Єдиний син професора 54-річний Олександр Коваль із дружиною та донькою живуть в іншому районі Харкова.

— Вони зайняті, у них своє життя. Правда, на всі свята ходили до батька. Інтелігентні люди, — каже сусідка науковця Ніна Іванівна. — Юрій Олександрович їх дуже любив. Він — людина совєтської закалки. І лампочку в під'їзд купить, і двері підтримає. На роботу пішки ходив. Дружина була тінню Юрія Олександровича, все за ним. Така пара, до старості за ручку ходили.

Зараз ви читаєте новину «Професор університету не пережив смерті дружини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути