середа, 12 вересня 2007 07:10

"Приватбанк" віддав гроші вкладниці іншій людині

43 тисячі гривень, що зникли, і 2 тис. моральної шкоди має віддати "Приватбанк" 66-річній пенсіонерці Беллі  із райцентру Жмеринка Вінницької області. Таке рішення ухвалив Ленінський райсуд міста і підтвердив обласний апеляційний.

Коли 1941 року німецькі війська окупували Україну, Беллі було 4 місяці. Три роки вона з батьками перебувала в єврейському гетто Жмеринки. На правах в"язня гетто в 2001–2004 роках Белла отримала компенсацію від німецького уряду. Суму, еквівалентну 93 тис. грн, жінка зберігала у "Приватбанку".

Протягом 2005 року Белла  лікувала хворий тазо-стегновий суглоб. Через його ураження жінка — інвалід ІІ групи, пересувається на милицях. Торік вирішила купити квартиру. Коли прийшла до банку, там розвели руками — жодних грошей на рахунках не було. Їх, мовляв, забрала довірена особа пенсіонерки.

— 2005-го я перенесла дві операції, після кожної з них потрапляла до реанімації, — розповідає Белла . — Я була приголомшена після наркозу. До мене ходила донька сусідки по будинку. Провідувала, піклувалася про мене.

Із чоловіком Белла розлучилася, дітей не має. Сусідчина донька легко втерлася в довіру до жінки. Шахрайка виманила у хворої документи і зняла гроші з рахунків.

— Вона вмовила віддати їй паспорта та інші документи. Начебто хоче перевірити, чи все там гаразд із моїми рахунками. Я, дурна, віддала, — бідкається Белла . — Коли ж я прийшла до банку, грошей не було. Працівники філії від мене відмахувалися, як від мухи. Сміялися, казали, що гроші зняли чисто й нічого я не доб"юся.

Белла звернулася до Подільського центру прав людини. Виявилося, гроші вона втратила не тільки через свою довірливість. Працівники "Приватбанку" порушили закон, коли віддавали гроші "довіреній особі".

— На банківському дорученні довіреності розписуються три людини: довіритель, довірена особа та працівник банку, в присутності якого оформляється документ, — пояснює юрист Подільського центру прав людини Валентин Дідур. — Банківські працівники порушили правила оформлення доручень. Думали, людина не вінницька, самотня, на милицях, тому навряд чи зможе щось потім довести.

Пенсіонерка поскаржилася до суду. Експертиза довела, що її підписи на дорученнях підроблені. Жінці вдалося повернути частину грошей — суддя Ленінського районного суду ухвалив рішення стягнути з банку 42780,32 грн. та 2 тис. грн моральної шкоди.

За інші 50 тис. ще потрібно боротися. Жінка тримала вклади на шести рахунках — чотирьох депозитних і двох карткових. Суд визнав, що гроші незаконно зняли із депозитних рахунків. Довести причетність банку до зняття коштів із карток поки що не вдалося.

— Не хотілося вірити, що практично будь-якого вкладника українських банків можна так легко обікрасти, — каже Дідур.

На руки відсуджені гроші Белла  ще не отримала. "Приватбанк" має право оскаржити рішення у Верховному суді. Коментувати випадок банкіри відмовляються.

Міліціонери Жмеринського райвідділу порушили кримінальну справу проти сусідки Белли. Та сусідка нині в Німеччині.

Зараз ви читаєте новину «"Приватбанк" віддав гроші вкладниці іншій людині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути