Ексклюзиви
понеділок, 21 травня 2007 07:01

Працівники заводу "Меридіан" вимагають повернути свою власність

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Мітинг біля головного офісу ”Укргазбанку” в Києві
Мітинг біля головного офісу ”Укргазбанку” в Києві

Минулого вівторка близько 50 працівників столичного відкритого акціонерного товариства "Меридіан" ім. Сергія Корольова вимагали під центральним офісом "Укргазбанку" зустрічі з його президентом, 36-річним народним депутатом від Партії регіонів Василем Горбалем. Тримали плакати з написами "Горбаль, виконуй обіцянки!", "Де будуть відпочивати наші діти?", "Поверніть "Меридіану" вкрадені бази відпочинку".

— У нас усе забрали за безцінь, — бідкається 50-річна Тамара Терещенко, яка 34 роки пропрацювала на заводі. — Колись їздили з дітьми на відпочинок, на заводі була своя їдальня з помірними цінами. Тепер нічого немає.

За радянських часів завод "Меридіан" виготовляв запчастини для космічної галузі, за незалежності — електропобутові прилади. У березні 1997-го тодішнє керівництво віддало заводську їдальню, бази відпочинку "Рось", "Десна", табір "Космос" під Києвом АТ "СПК "Меридіан". Його очолив заступник директора Василь Сабардін.

— Збори акціонерів ніхто не скликав. Думкою профкомів не цікавилися, — розповідає перший заступник голови правління "Меридіану" Василь Коваль, 58 років. — Реорганізація була незаконною.

Згодом Василь Сабардін переконав заводчан-акціонерів внести до статутного фонду "СПК "Меридіан" на умовах пайової участі  цінні папери ще одного підприємства — новоствореного ТОВ "ТК СПК "Меридіан", власником якого був сам. Це дозволило йому одноосібно розпоряджатися паями "СПК "Меридіан". 2005-го Сабардін продав своєму кумові Сидоренку 36% акцій, решту залишив за собою.

Відтоді 200 акціонерів "СПК "Меридіан" не можуть розпоряджатися паями. За рік Сабардін об"єднав акції й передав на зберігання "Укргазбанку". Минулого року їх купила фінансова компанія "Інфінменеджмент", яка розміщена в одному з офісів "Укргазбанку" на вулиці Димитрівській у Києві. Натомість компанія не визнає, що є структурним підрозділом чи дочірнім підприємством банку.

— На сполох ми вдарили 2002 року, коли завод "Меридіан" очолив В"ячеслав Проценко, — каже Василь Коваль. — Могли б раніше, та не знали законів. Надіслали запит до Фонду держмайна. Нам відповіли, що акції соціальної сфери потрапили до "СПК "Меридіан" випадково — за указом самого ж Фонду держмайна.

Проценко разом з іншими акціонерами поскаржився до Вищого господарського суду на незаконність відчуження "соціалки". Справу слухали десятки разів. Однак тяганина триває дотепер.

У березні цього року заводчани попросили допомоги нардепа Василя Горбаля, офіс якого розташований в Солом"янському районі неподалік "Меридіану". Через нього "Укргазбанк" продавав акції. 15 березня газета "Комсомольська правда" надрукувала лист-відповідь нардепа.

— Сразу хочу вас заверить, что приложу максимум усилий, чтобы разобраться в сложившейся ситуации вокруг вашего предприятия и обеспечить справедливую и законную защиту гражданских прав всех работников трудового коллектива завода "Меридиан", — писав Горбаль і пообіцяв зустрітися із заводчанами.

Керівництво заводу принесло до приймальні депутата всі документи, які той просив.

— Місяць документи припадали пилом, — каже на мітингові 57-річний голова профкому Костянтин Грищенко. — Сумніваємося, що він їх взагалі дивився, тому й прийшли до "Укргазбанку".

На мітинг Горбаль не приїхав — був за засіданні Верховної Ради. По обіді того ж дня відвідав завод "Меридіан".

— Горбаль зрозумів цю допомогу по-своєму, — каже Костянтин Грищенко. — Замість того, щоб перевірити всі операції, які робилися 10 років тому, він ініціював перевірки контролюючих служб заводу. Сам Горбаль зустріч не прокоментував. У прес-службі "Укргазбанку" кажуть, що з"ясовують обставини.

Днями до складу наглядової ради "СПК "Меридіан" увійшов Ігор Діденко, колишній в.о. голови "Нафтогазу України". 2002 року його разом із власником "Градобанку" Віктором Жердицьким звинувачували в розкраданні грошей остарбайтерів. Перед цим Діденко володів частиною акцій заводу й протестував проти створення "СПК "Меридіану". Тепер він один із його керівників.

Зараз ви читаєте новину «Працівники заводу "Меридіан" вимагають повернути свою власність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути