Ексклюзиви
пʼятниця, 29 березня 2019 07:55

Працівниця банку обдурила понад 200 клієнтів

Автор: WWW.RADIOTREK.RV.UA
  Понад 200 жителів Вараша на Рівненщині прийшли на прийом до начальника служби безпеки ”А-Банку”. Кажуть, їм видали фальшиві довідки про погашення кредитів. На рахунках накопичилися борги
Понад 200 жителів Вараша на Рівненщині прийшли на прийом до начальника служби безпеки ”А-Банку”. Кажуть, їм видали фальшиві довідки про погашення кредитів. На рахунках накопичилися борги

— Коли вперше подзвонили колектори, запевняла їх, що вони помилилися. Я кредит давно виплатила. Дзвінки продовжувалися. Тоді зрозуміла, що в мене серйозні проблеми, — говорить 56-річна Ольга Комаринська з Вараша на Рівненщині.

Вона та ще понад 200 людей у місті стали жертвами афери в одній із філій "А-Банку". Брали там кредити. Після погашення отримали довідки, що виявилися липовими. Про це дізналися згодом, коли на їхніх рахунках накопичилися борги.

— Терміново був потрібен холодильник, а грошей не вистачало. У травні торік оформила позику на 15 тисяч гривень. За три місяці її повернула, — розповідає Ольга Комаринська. — Представниця банку Юлія Скібчик при мені порізала мою кредитну картку і видала довідку про погашення боргу. А в січні почали дзвонити колектори. Я одразу пішла до Юлі. Вона запевнила, що в мене все гаразд. Мовляв, телефонують шахраї. Порадила не зважати. Але дзвінки не припинялися. Я звернулася на гарячу лінію банку. З'ясувалося, що кредит у мене незакритий. І мені щодня нараховують пеню за прострочку платежів.

Ольга Комаринська працює начальником юридичного відділу у міському загсі. Написала заяви до служби безпеки банку та в поліцію.

— Виявилося, що картка, яку порізали в моїй присутності, досі активна, — продовжує. — По ній проводила банківські операції Скібчик. Після звернення у службу безпеки банку подзвонила Юля. Запевнила, що мій борг закриє за 48 годин. Але цього не сталося.

Ошукані клієнти банку звернулися в поліцію, до генерального прокурора, Кабінету міністрів, президента.

— У мене мама попалася на цей гачок. Узяла кредит на морозильну камеру й електроплиту — 12,4 тисячі гривень. Швидко його виплатила, — говорить 38-річна Олеся Кияшко. — Гроші давала на руки Юлі, натомість отримувала роздруковані на принтері чеки без підпису та печатки. Коли в березні піднявся кіпіш навколо цього банку, виявилося, що й на мамі "висить" майже 33 тисячі боргу.

45-річна Тетяна Карнаукова в банку взяла 15 тис. грн. Юлія Скібчик запевнила: позика безвідсоткова, якщо гроші поверне за п'ять місяців.

— Згодом з'ясувала, що безвідсоткових кредитів банк не дає. Мою позику оформили під 160 відсотків річних, — каже Тетяна Карнаукова. — Частково її погасила, але 3 тисячі гривень пішли на якісь ліві картки. Довідка про сплачений кредит, що дала Юля, оказалась недійсною. За півроку набіг борг — більш як 15 тисяч.

24-річна Юлія Скібчик родом із села Чудля Володимирецького району. Представником банку працювала майже п'ять років. Гроші не крала, каже.

До махінацій із кредитами причетні й інші працівники банку, переконані потерпілі.

— Я особисто знаю Юлю. Вона не того складу розуму, аби провернути таку аферу самостійно. Казала, що всі гроші проводила по квитанціях і передавала в представництво банку, — розповідає Олеся Кияшко. — З'ясували, що подібні афери провертали й в інших філіях "А-Банку" — в Острозі, Рівному та Луцьку Волинської області.

— Юля була на гарному рахунку в банку, її підвищили до регіо­нального менеджера, — додає Ольга Комаринська. — Каже, робила так, як їй казали "зверху". І тепер на неї хочуть повісити все. Мовляв, якби вкрала скільки грошей, то вже давно втекла б. Шкодує, що раніше не звільнилася. Збирає докази своєї невинуватості.

Служба безпеки банку обіцяє розібратися з усіма скаргами людей і вирішити питання з накопиченими боргами.

— Факт шахрайства з боку колишнього працівника банку встановили, — говорять у прес-службі банку. — Визначаємо суми збитків, завданих клієнтам. Вирішуємо питання щодо їх відшкодування.

До поліції із заявами звернулися понад 50 клієнтів філії банку.

— Кожен випадок розглядають окремо, бо різні обставини й розміри завданих збитків, — каже слідчий у справі Сергій Дворак. — Підозри поки що нікому не оголошували. Триває процедура розкриття банківської таємниці та вилучення документації.

Причетних до афери можуть ув'язнити на п'ять років.

Зараз ви читаєте новину «Працівниця банку обдурила понад 200 клієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути