вівторок, 02 квітня 2013 00:15

Пожежу на Вуглегірській станції бачили за 60 кілометрів

Автор: фото з сайта www.tsn.ua
  Пожежу на Вуглегірській тепловій електростанції гасили майже 15 годин. 12-тисячне місто Світлодарськ залишилося без опалення та гарячої води
Пожежу на Вуглегірській тепловій електростанції гасили майже 15 годин. 12-тисячне місто Світлодарськ залишилося без опалення та гарячої води

29 березня о 15.15 сталася пожежа на Вуглегірській тепловій електростанції держпідприємства "Центренерго". Вона розташована за 4 км від міста Світлодарськ на Донеччині. Загорілося устаткування на другому енергоблоці, що перетирає вугілля на пил. За ним спалахнуло й вугілля. Вогонь охопив 1500 кв. м покрівлі. Цех із чотирма турбінами опинився під уламками. Рятувальники з шести міст області гасили пожежу майже 15 год.

В інтернеті з'явилося відео перших хвилин пожежі. Видно, що вона почалася під дахом цеху. У той час на енергоблоці перебували 800 працівників. Усього на станції їх було 1500.

На згарищі знайшли тіло майстра дільниці 44-річного В'ячеслава Кондратьєва. У нього залишилися дружина і двоє дітей. Ще восьмеро чоловік постраждали. Один з опіками другого ступеня, решта — з отруєнням чадним газом потрапили до лікарні. Їхній стан задовільний.

— Услышал команду начальника смены покинуть цех, началась рвота, все было в дыму, нечем дышать. Огонь за 15 минут охватил весь цех, — каже машиніст 39-річний Микола Ковальов.

Стовп диму бачили в радіусі 60 км. Його їдкий запах відчули жителі навколишніх селищ та міст Артемівськ та Костянтинівка.

— Почему не было оповещения? Люди дышали ядовитыми продуктами горения, а власти не предупредили, чтобы закрыли форточки и забрали детей с улиц. Станция находится посреди Артемовского района, потому он весь пострадал. Там уголь низкого качества использовали, поэтому даже при нормальной работе мы чувствовали першение в горле, — каже правозахисник із Костянтинівки Володимир Березін.

У Світлодарську одразу після аварії зникли гаряча вода й опалення, що їх  забезпечувала станція. Теплопостачання обіцяють налагодити до наступної осені. Поки що влада завезла людям 330 електрообігрівачів.

— У меня дома калорифер был давно, поэтому проблем особых не ощущаю. В комнатах не выше 18 градусов. Хожу по квартире в кальсонах и свитере. Наши местные депутаты ходили по квартирам, писали списки, кому требуется обогреватель. Но еще не выдали. Власть ведь не может всех обеспечить, да и не надеемся на нее. Воды и тепла не будет долго, пока на станции все разгребут. У нас такого никогда не было, — розповідає 25-річний Олександр зі Світлодарська. Живе із дружиною та 2-річним сином, працює слюсарем. Прізвище та місце роботи називати боїться — можуть звільнити за те, що говорив із журналістами.

— Воду на работе греем кипятильниками. Дома кастрюлями на газу. А садикам, пенсионерам и больнице раздали обогреватели. Видела под больницей бабушек с коробками. Мои знакомые сейчас бойлер поехали покупать, — додає 22-річна Людмила Осипенко з перукарні "Все-для-вас". — Диму в нас не було. Він у інший бік від міста пішов. Кажуть, скоро все відремонтують, а коли скоро — невідомо.

У місті живуть 12 тис. людей. На станції працювали 2836.

У суботу представники влади зустрілися з колективом.

— Нет повода для паники. Город будет жить! — каже голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький. — Мы не оставим людей один на один с бедой.

— Прошу соблюдать социальное спокойствие. Работники станции будут обеспечены работой и зарплатой в полном объеме, как и при работающем предприятии, — зазначає міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

У найближчі два місяці обіцяють розібрати завали й перевірити стан блоків, а потім почати відновлення.

— Все, кто работал на ТЭС, сегодня вышли на работу. Ждут, пока все остынет и будут разбирать завалы. Сейчас техника подтягивается, — розказує медсестра станції Ірина Рудь, 40 років.

Місцеві вважають, що їх тільки заспокоюють. Аварія сталася на першій черзі ТЕС — там зруйновані всі чотири турбіни. Друга черга з трьома енергоблоками не постраждала, але без перших працювати не може.

— Сгоревшее не восстановить, можно только заново отстроить, — каже один із працівників станції, що був на зустрічі з чиновниками. — Города энергетиков с разрушенными электростанциями не нужны. А у нас в каждой семье — работник станции, вся инфраструктура связана с ТЭС. Как только люди начнут убегать из города, сократятся расходы на социальную сферу и город вымрет.

Вуглегорська ТЕС працює з 1972 року. Тоді вона була найпотужнішою в Європі. Поряд виросло селище енергетиків, що тепер є містом Світлодарськ. 2010-го в ньому знімали два фільми про Чорнобильську катастрофу: російський "В суботу" і французьку стрічку  "Земля забуття". "Роль" Чорнобильської АЕС зіграла Вуглегірська теплоелектростанція. Місто добре передає атмосферу 1980-х, бо будувалося за тим же проектом, що і Прип'ять. Світлодарці побоюються, що їхнє місто повторить долю Прип'яті.

Зараз ви читаєте новину «Пожежу на Вуглегірській станції бачили за 60 кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути