вівторок, 03 лютого 2009 18:36

Потріскалися хати у жителів 15 сіл

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Іван Миронович показує тріщини у своїй хаті в селі Чернелівка Красилівського району Хмельницької області. Чоловік щороку замащує їх розчином цементу
Іван Миронович показує тріщини у своїй хаті в селі Чернелівка Красилівського району Хмельницької області. Чоловік щороку замащує їх розчином цементу

Вода у Хмельницький надходить із села Чернелівка Красилівського району за 32 км від обласного центру. Одна свердловина забезпечує 70% потреб 300-тисячного міста.

— Щодоби тягнуть 50 тисяч кубометрів, — пояснює 70-річний Іван Миронович із Чернелівки. — Від того наші хати валяться на очах. Причому і старі, і нові. Скоро всі підемо під землю.

Воду із підземного озера почали видобувати 1978 року. За кілька місяців у селах сусіднього Ізяславського району спорожніли криниці. За останні кілька років у Хмельницького зросли потреби у воді. Її вже постачають більше. Потріскалися хати в жителів 15 сіл, які розташовані навколо водозабору.

— Свою хату я поставив 1984 року, — чоловік показує помешкання. — Котлован викопав у ріст себе. Під фундамент ще кидав каміння, бетонні пласти. Вимурував он яку, а вона дала трещіни.

— У нас теж хата розвалюється, — додає сусідка Галина Стецюк, 52 роки. — У городі накупили шпакльовки, будемо робити ремонт. Боїмося. Моїй мамі 74 роки, ще стеля на голову впаде.

Селяни скаржаться, що останнім часом вода зникає з їхніх криниць. Постійно є лише у двох. Тріщини в хатах лагодять самотужки.

Хати валяться на очах. Скоро всі підемо під землю

— Стіни так репнули, що аж вікна полопали, — розказує житель Чернелівки Анатолій Горделюк, 59 років. — Цього року витратив 3 тисячі гривень на ремонт. Є такі тріщини, що рука пролазить. А сусід он поскручував свою хату залізними стяжками, аби не розвалилася. А толку? Однак лізе.

Ситуацію з водозабором екологи називають надзвичайною. Зникнення води у криницях пояснюють так званими депресивними вирами.

— Коли викачують воду, то утворюються депресивні воронки, — зазначає голова Українського товариства охорони здоров"я Юрій Резніков, 55 років. — Вакуум затягує підшкурні води, а з поверхні — увесь бруд. Це небезпечно. У підземелля витікає не лише вода з криниць, а й сміття. Земля просідає, будівлі тріскають. Влада має відшукати причину цієї проблеми.

— Воду тягнуть із підземного озера, але ніхто не знає його розмірів — додає головний державний лікар Красилівської санепідемстанції Аркадій Ціпкун, 58 років. — Зараз розпочали будівництво другої нитки водогону. Не можна так безвідповідально використовувати запаси води! Одні думають, як айсберги притягнути, а ми воду в технічних цілях використовуємо.

Раніше воду для Хмельницького планували брати із річки Дністер. Звести 120-кілометрову магістраль, очисні споруди. Однак проект виявився занадто дорогим для міста.

Обласні чиновники не бачать проблеми з водозабором.

— За рік, що я працюю, не було жодного звернення по цьому питанню. А нема звернення — немає реакції, — зауважує перший заступник губернатора Микола Дерикот, 50 років. — Так ми винесли б питання на комісію техногенної ситуації. А на рахунок другої гілки водогону, то її потрібно будувати. Такого старого водогону, як у нас, немає в жодній області.

Зараз ви читаєте новину «Потріскалися хати у жителів 15 сіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути