вівторок, 28 серпня 2018 07:15

"Попечене тіло сина — почорніло. На голівці коски випали"

Автор: ФОТО НАДАНЕ ОЛЬГОЮ КАБАНЮК
  Ольга Кабанюк із села Оситняжка Кіровоградського району ­тримає прийомного сина Марка. Хлопчик понад дев’ять місяців перебуває в обласному будинку дитини. Там отримав опіки ІІ ступеня під час купання
Ольга Кабанюк із села Оситняжка Кіровоградського району ­тримає прийомного сина Марка. Хлопчик понад дев’ять місяців перебуває в обласному будинку дитини. Там отримав опіки ІІ ступеня під час купання

— У Маркуши были страшные ожоги. Ему по живому сдерали волдыри. В больницу не везли. Когда же приехали в детскую обласную — он был в состоянии тяжелейшего болевого шока. Срочно отправили в реанимацию. Доктор говорил, что ребенку оставалось жить полчаса. Могли потерять своего малыша, — говорить 49-річна Ольга Кабанюк із села Оситняжка Кіровоградського району.

Її прийомного сина 1,5-річного Марка в Кіровоградському обласному будинку дитини вихователька Ганна Брайченко, 61 рік, під час купання ошпарила окропом. Отримав опіки обличчя та потилиці ІІ ступеню, больовий шок.

— Вихователька хотіла приховати те, що сталося. Казала, дитина впала і обдерлася об палас, — розповідає Ольга. — "Швидку" не викликала. Син більше години мучився. На вечір заступила інша вихователька. Забила тривогу. Після цього Брайченко зі своїм чоловіком повезли Марка машиною в лікарню.

Про стан дитини Кабанюків не повідомили.

— За три дні знайомі скинули фото сина нам у "Фейсбук". Одразу поїхали в дитбудинок, — продовжує. — Головна лікарка подумала, що нам соцслужби повідомили. Виправдовувалася, що стався нещасний випадок. Із дитям уже все добре, бігає. Насправді, сина тільки готували до операції.

Доки прийомні батьки не знали про трагедію, за дитиною у вільний від роботи час доглядали працівники інтернату.

— Як сталося, що дитя так обпеклося, — досі не знаємо. Колеги виховательки припускають, що вона крани переплутала. Замість розбавити холодною, на всю потужність відкрутила гарячу воду, — говорить Ольга Кабанюк. — Попечене тіло сина — почорніло. На голівці коски випали. Всі рани йому почистили, на глибокі пересадили свинячу шкіру. Зараз із ним усе добре.

Ольга має дорослого сина від попередніх відносин. У шлюбі з 35-річним Олександром Кабанюком виховували Марка від народження. Його рідна мати — їх далека родичка. У свідоцтві про народження Олександр записаний батьком. Біологічна мати хлопчика залишила його документи та поїхала у невідомому напрямку. Піз­ніше поліцейські запідозрили, що подружжя дитину купило.

— Опікунство ми не оформили, бо мама від дитини не відмовилася. Оскільки вона одиначка, за законом мала право вписати батьком кого ним вважає, — продовжує Ольга. — Проти нас відкрили справу, взяли під цілодобовий домашній арешт. Нині — під особистим зобов'язанням. Дитину забрали в притулок. Говорили, що до рішення суду. Але справа не рухається. Весь час бракує якихось документів. Тому Маркушу з лікарні знов відправили в той самий інтернат.

Ганни Брайченко на робочому місці немає. Колеги кажуть, її документи готують на звільнення.

— Дитина отримала травми через ­недбалість нашої працівниці. Не відрегулювала у крані воду, — каже Ірина Крижанівська з обласного будинку дитини.

У поліції відкрили кримінальне провадження. Слідство триває. Прийомні батьки у справедливе покарання виховательки не вірять.

— Її мали звільнити одразу. Але вона ­лягла в лікарню. Ніби, з мікроінсультом, — говорить Олександр Кабанюк. — Колеги Брайченко кажуть, що це не перший випадок халатності з її боку. Але щоразу виховательці все сходило з рук, бо має зв'язки в місті.

Кабанюки просили органи опіки повернути дитину в родину, їм відмовили. Чекають на рішення суду. Наступне засідання у справі відбудеться 12 вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Попечене тіло сина — почорніло. На голівці коски випали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути