пʼятниця, 30 червня 2017 07:45

Полковника української розвідки підірвали в автомобілі
2

Командир розвідки Максим Шаповал керував підрозділом, що брав активну участь у бойових діях на Донбасі. В тому числі на тимчасово окупованих територіях. Збирали докази збройної агресії Росії проти України
Фото: УНІАН
Слідчі військової прокуратури й експерти працюють на місці вибуху службового авто полковника української розвідки Максима Шаповала

— Автомобіль вибухнув серед дороги. Гримнуло так, що було чутно на сусідніх вулицях. Шматки машини розліталися в радіусі 50 метрів. Валили клуби чорного диму. Люди зчинили галас. До машини було страшно підійти. Боялися, щоб ще раз не рвонуло. Кинулися допомагати дівчині, вона сиділа на тротуарі неподалік. З ніг текла кров, — розповідає киянин Олександр.

27 червня о 8:10 загинув командир Головного управління розвідки Міноборони України 38-річний Максим Шаповал. На перетині вул. Солом'янської та Механізаторів вибухнув його службовий "Мерседес". У салоні був сам. Зазвичай їздив із водієм.

Справу кваліфікували як теракт. Її розслідує військова прокуратура.

— Спрацював вибуховий пристрій потужністю мінімум 500 г в тротиловому еквіваленті. Швидше за все, це спланований тер­акт, — каже Артем Шевченко із Міністерства внутрішніх справ.

Шаповал мав звання полковника. Керував підрозділом глибинної розвідки. Надавав докази збройної агресії Росії проти України.

"Почерк, що і при вбивстві журналіста Павла Шеремета в Києві, і заступника начальника управління контррозвідки СБУ Донецької області Олександра Хараберюша у Маріуполі (авто виконавчого директора порталу "Українська правда" Павла Шеремета підірвали 20 липня торік. Машину полковника СБУ 39-річного Олександра Хараберюша — 31 березня. — ГПУ). Російські спецслужби розгорнули широкомасштабну терористичну війну проти державних діячів і співробітників українських спецслужб, які беруть найактивнішу участь у боротьбі з окупантами", — написав у "Фейсбуку" журналіст Юрій Бутусов, 40 років.

— Шаповал був командиром 1-ї групи спецназу, який звільняв Донецький аеропорт. Він і є першим українським кіборгом. Після нього ­почали заходити підрозділи полків спецпризначення. Зачистка летовища 2014 року проходила під керівництвом ­Максима Шаповала. Це бойовий офіцер з унікальними знаннями й унікальною любов'ю до ­Бать­ків­щини, — говорить головний військовий прокурор 48-річний Анатолій Матіос.

Під час роботи в управлінні розвідки Максим Шаповал опікувався охороною екс-депутата Держдуми Росії 45-річного Дениса Вороненкова. 23 березня біля готелю "Прем'єр Палац" у Києві його вбили. Слідчі встановлюють, чи пов'язана з цим загибель полковника.

Припускають, вибухівку заклали під сидіння водія. Від вибуху кузов автомобіля вигнувся назовні.

Постраждали двоє перехожих. Осколкові поранення ніг отримала 27-річна жінка. 71-річному чоловіку зачепило підборіддя. Обом госпіталізація не знадобилася.

Максим Шаповал був одружений. У нього залишилися двоє дітей.

Контррозвідника вбили радіокерованою міною

Загинув полковник Служби безпеки України Юрій Возний близько 19:00 27 червня. Його автомобіль "Опель Вектра" підірвали радіокерованою міною. Стояв на стоянці поблизу озера в селі Іллінівка Костянтинівського району на Донеччині. Справу розслідують як теракт. Слідство веде військова прокуратура.

– Полковник Возный в составе департамента контрразведки выполнял важные задачи по борьбе с российской агентурой на Донбассе. Работал в центральном аппарате украинской контрразведки. При взрыве также были ранены еще двое сотрудников СБУ и местный житель, – каже журналіст Юрій Бутусов. – Він був непублічною людиною. Не місцевий. Безсумнівно, на нього організували полювання російські спецслужби.

Юрій Возний родом із Житомира. Поховали його на Смолянському військовому кладовищі 30 червня.

Зараз ви читаєте новину «Полковника української розвідки підірвали в автомобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути