пʼятниця, 09 серпня 2013 05:30

По мільйону гривень отримають родини загиблих від аміаку

6 серпня на концерні "Стирол" у місті Горлівка на Донеччині тріснув старий аміакогін. У їдкому газові згоріла бригада ремонтників: бригадир 43-річний Віктор Горбунов, зварник 47-річний Микола Степанський, монтери 35-річний В'ячеслав Олійник, 29-річний Роман Мокринський та Олександр Китманов, 26 років. У четвер у Горлівській  лікарні помер шостий працівник — 35-річний Віктор Артьомов.

— Мы сначала услышали глухой гром, потом громкое шипение и густое белое облако метрах в 100. Думали пар, оказалось — аммиак. Люди бежали кто куда, на ходу надевали противогазы. Облако до нас не дошло, но дышать было невозможно. Запах аммиака шел через фильтр противогаза, — згадує робітник заводу. У цеху перебували понад 100 працівників.

— Из трубы бил фонтан высотой метров 20, — згадує Володимир Романенко, який теж працював у цеху. — Ударной волной у многих выбило противогазы. Из-за пара люди не видели не то, что своих рук — даже носа. В момент взрыва я был в бытовке, видел, как идет пелена. Надел противогаз, сориентировался, куда бежать. Но плохо продумал. Выбежал, ударился головой о колонну и выползал уже на ощупь.

П'ятеро робітників були мертві. 25 з отруєннями та опіками відвезли до лікарень.

До вечора 7 серпня у лікарні №2 Горлівки лишався один працівник у тяжкому стані, він помер уранці. Ще один лікується вдома. Решту перевезли до Донецька. Восьмеро в обласній, 15 — у лікарні професійних захворювань. До останньої заходять міністр соціальної політики Наталія Королевська і заступник голови обласної адміністрації Олена Петряєва.

— Посмотрите, какой в Украине красивый министр социальной политики. Вот от Натальи Юрьевны и от губернатора вам маленькие витаминные пакеты, бананы, — донецька чиновниця простягає хворим пакунки.

— Это страшно, когда у тебя на глазах люди исчезают в аммиачном тумане. У ребят такие ожоги, по пол-лица не было, — до Королевської звертається молодий чоловік.

— Вы молодые, даст Бог, вылечитесь, — відповідає та.

— Ну вы заходите, если что, — сміються пацієнти, проводжаючи.

35-річний В'ячеслав Олійник останнім часом жив із батьками. Дружина Лілія з 9-річним сином Іллею мешкали окремо.

— Когда это случилось, я была на работе, — згадує Лілія Олійник. — Слышала, что на "Стироле" что-то случилось, но мне никто ничего не говорил. Часов в семь вечера позвонила сыну. Обо всем от него узнала. Илюша так рыдал! У них с папой любовь была бескрайняя. Он отцу звонил в любое время дня и ночи. Я Славика мертвым не видела. Говорят, это ужасно. В морге посоветовали домой не забирать.

Батько і брат В'ячеслава Олійника теж працюють на "Стиролі".

— Зарплата у Славика была до 3 тысяч. Но он был очень терпеливый, никогда не жаловался, старался. И по субботам, и по воскресеньям выходил. Раньше я тоже на "Стироле" работала. Нас обоих сократили. Славик год был без работы, переживал очень. Потом его назад взяли, — продовжує Лілія.

Усі робітники заводу "Стирол" ходять по території підприємства у касках, у кожного — збоку висить протигаз.

— Все знают, что аммиак опасен и что наши противогазы марки КД от него не спасают. Мера предохранения равна нулю. Аммиак вытесняет кислород. Коробка противогаза фильтрует только, когда в окружающей среде есть кислород. Один-два вдоха в облаке аммиака — и получаешь отек легких, — кажуть працівники підприємства. Просять не називати їх, бояться звільнення.

Опівдні 8 серпня у Горлівці прощаються зі 47-річним Миколою Степанським.

— Наш Коленька был очень хороший человек, мы все по нем плачем, — каже сусідка Степанського. — Он — сирота. Его жена Лариса — диабетик, как узнала — у нее сразу сахар поднялся. Колин сын Володя тоже на "Стироле" работает, в другом цеху. Есть еще дочь Марина и внучечка. Они все вместе жили.

Екологи кажуть, що хмара аміаку місту не зашкодила.

— Викид був незначний, хмара осіла в санітарній зоні заводу, — говорить еколог Володимир Ющенко.

Зранку 7 липня у горлівчанки 26-річної Ольги Кондратьєвої раптово помер 2-річний син Родіон. Жінка впевнена — від набряку легенів, бо надихався аміаку.

Концерн "Стирол" — один із найбільших вітчизняних виробників аміаку, карбаміду, аміачної селітри, полістиролу, мінеральних кислот і солей, органічних смол. Причинами аварії називають недбалість робітників і порушення правил безпеки під час ремонту.

— Люди здесь ни при чем. На "Стироле" старое оборудование. Инвестор хоть и поменялся, но завод не обновил. Ничего странного в разрыве трубопровода нет, там часто случаются аварии, утечки, — розповідає горлівчанка 50-річна Любов, яка торік звільнилася з підприємства. — В нашем городе кроме "Стирола" и шахт негде работать. Особенного женщинам. Зарплата нормальная — от 2,5 до 5 тысяч гривен.

Після аварії на завод приїжджали віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко, міністр екології Олег Проскуряков і власник концерну Дмитро Фірташ. Останній сказав, що аварія сталася через зношене обладнання. Родинам загиблих пообіцяв виплатити по 1 млн грн компенсації, скаліченим — оплатити лікування й реабілітацію, оплатити навчання у вузах дітей усіх потерпілих.

Аварії на "Стиролі"

26 травня 2013 року загорівся компресійний цех. Ніхто не загинув.

4 жовтня 2012 року внаслідок короткого замикання зайнявся цех "2-й карбамід". Один робітник утратив руку.

25 квітня 2012 року на заводі розгерметизувалася цистерна з метанолом, сталося кілька вибухів і спалахнула пожежа.

23 вересня 2011 року зайнялося щойно відремонтоване устаткування з виробництва аміаку.

15 червня 2008 року в цеху з виробництва сірчаної кислоти стався викид сірчаного газу. Отруїлись 18 робітників.

Зараз ви читаєте новину «По мільйону гривень отримають родини загиблих від аміаку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути