середа, 08 лютого 2012 06:15

Підозрювані у тероризмі ховалися біля міліції

  Адама Осмаєва підозрюють у підготовці терористичних актів і замаху на президента Республіки Чечня — Рамзана Кадирова. В Україні розшукували з 4 січня, відколи в його одеській квартирі знайшли вибухівку
Адама Осмаєва підозрюють у підготовці терористичних актів і замаху на президента Республіки Чечня — Рамзана Кадирова. В Україні розшукували з 4 січня, відколи в його одеській квартирі знайшли вибухівку

Одеські міліціонери 4 лютого  затримали чеченців 31-річного Адама і 50-річного Асланбека Осмаєвих. Батька і сина підозрюють у тероризмі.

Осмаєвих арештували на орендованій двокімнатці по вул. Базарній, 86. У сусідньому будинку розташований тимчасово не діючий опорний міліцейський пункт, за три квартали — обласна міліція. Спецпідрозділ "Альфа" Служби безпеки розпочав штурм о 16.30.

— Ми очікували на відсіч, як у випадку з Дікаєвим (чеченський бойовик Аслан Дікаєв відстрілювався з автомата. — "ГПУ"), — кажуть у СБУ. — Але нічого не було. Обох узяли живими, Адамові носа розбили. Зараз допитують.

Під час затримання у помешканні вибили шибки та розбили вазони.

Осмаєвих розшукували з 4 січня. Тоді в Одесі по вул. Тираспольській, 24 із невідомих причин вибухнула квартира №26. Спочатку городяни були певні — через несправне газове обладнання. Однак усе обладнання уціліло, каструлі так і стояли на плиті.

— Ймовірно, вибух стався через необережне поводження з вибухівкою, — припустив тоді начальник Одеського управління Міністерства з надзвичайних ситуацій Руслан Боделан. — Ми виявили її на місці. Передали у міліцію та СБУ.

За кілька днів офіційні висновки дали фахівці "Одесагазу" і Державної служби нагляду та промислової безпеки: вибухнув не газ.

Міліціонери зацікавилися вибухом. З'ясували, що квартиру з 30 грудня орендували троє чоловіків, ні з ким не спілкувалися. Всі на момент вибуху були всередині. 26-річний Руслан Мадаєв загинув на місці, 27-річного Іллю П'янзіна доправили до міської лікарні №10. Третій, Адам Осмаєв, утік. Його почали розшукувати. Виявилося, його та батька шукають і в Росії. Називають членами терористичного угруповання Доку Уварова, підозрюють у підготовці теракту, який мав відбутися у Москві 9 травня 2007 року. Кажуть, готували замах і на президента Республіки Чечня — Рамзана Кадирова.

— У квартирі вони намагалися зробити вибухівку з підручних матеріалів, — говорить начальник одеського карного розшуку Андрій Пінігін.

Осмаєвих найближчим часом відправлять до Росії.

— Усі троє чоловіків з квартири на Тираспольській — чеченці за національністю, — розказує Ярослав Дунаєв, координатор Українського державного руху проти нелегальної імміграції. — У квартирі знайшли ноутбук із фотографіями місць скупчення людей: Палацу спорту, Музкомедії, Торгового центру "Афіна". Там же знайшли кілька паспортів із різними прізвищами та деталі, які використовують при виготовленні вибухівки. Вони могли плавити тротил. Аби той вибухнув, йому треба детонатор — міні-вибух. Але в тротилі може бути тертил, який вибухає при нагріванні. Думаю, так і сталося.

Місцеві на інтернет-форумах додають, що Осмаєви приїхали до Одеси помститися за вбитого Аслана Дікаєва.

Зараз ви читаєте новину «Підозрювані у тероризмі ховалися біля міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути