четвер, 23 липня 2009 19:06

Під Києвом з"явилися вампіри?

Автор: малюнок: Дмитро СКАЖЕНИК
  Малюнок чупакабри зроблений зі слів жителів Олександрівки Бориспільського району Київщини
Малюнок чупакабри зроблений зі слів жителів Олександрівки Бориспільського району Київщини

"Шістнадцять курок і дві гиндички з"їла ця сволоч", — бідкається 60-річна Тамара Дорош на подвір"ї в селі Велика Олександрівка Бориспільського району, що за 20 км від Києва. Четвертий місяць у господарствах її односельців невідома істота висмоктує кров із свійських тварин. Люди називають її "чупакаброю" — як міфічну істоту з Латинської Америки, дослівно з іспанської "та, що висмоктує кіз".

— Та хіба то з"їла? — відмахується чоловік Тамари Іванівни, 60-річний Павло. Підходимо до курника, обтягнутого металевою сіткою. У ньому зо три десятки курчат. — Кров висмоктала й утекла.

— Ага, на хребті кожної птиці по чотири дірки від зубів: дві з одного боку, дві — з другого, — продовжує жінка. — У кожну дірку мізинець запхати можна. Та й саме воно чималеньке. Тікало через город. Поміж гарбузами у травні такі сліди були, як долоня людська. Тільки пальців три.

— І сітку у клітці само підняло, — смикає за металеву сітку господар. Огорожа навіть не прогинається. — Бачите? Я не можу з місця її зрушити, а ця чупакабра вигнула її назовні, залізла всередину, випила кров і — назад.

— Думали, що це собака яка. Але ж собаці легше вирити яму під сіткою, ніж вигнути її, — додає господиня. — Шкода гиндиків. Ми їх на 60-річчя чоловіка відгодовували. Думали, потушимо, людей запросимо. Гарні вже такі були, здорові. Коли чоловік їх дохлими у мішок склав, я аж плакала. Кажу: давай залишимо, вони ж не погризені і з виду їм нічого нема. А він мені: "Ти шо? А як воно бєшене яке? Ще потравимось!" Узяв мішок на плечі й виніс у посадку. Там лисиці живуть. Місяць матимуть що їсти.

Тиждень тому син Дорошів, 32-річний Ігор бачив невідому істоту у дворі.

— Він якраз у командіровку збирався, — згадує Тамара Іванівна. — Десь половина п"ятого була. Вийшов на двір, бачить: де шифер складений — щось сидить і перекладає шиферину з місця на місце. Може, гралося, чи шо? Метр зросту, коротка шерсть, тіло, як у кенгуру, морда криси і вуха з китичками. Побачило сина і втекло.

Сусідка Дорошів через хату Зінаїда Іванець першою постраждала від невідомої істоти. У березні хтось висмоктав кров із її 18 кролів. Селяни припускають, що чупакабру привабив запах крові. Напередодні Іванці закололи свиню, а залишки туші викинули на купу перегною.

На хребті кожної птиці по чотири дірки від зубів

— Їх двоє, а може, й більше було, — каже Любов Онуфрієва, 52 роки, стрілочниця залізничного вузла. — Я бачила їх на рейсах, як оце вас. Днів 10 тому, коли на нічному діжурстві була. Вони через переїзд переходили. Тулувище таке крупне, як у собаки, а мордою на крису похожі. У мене все всередині похололо, ноги наче ватні стали. Одне через рейси перебігло, ще й так на всі боки роззиралося. А друге — слідом за ним. У бік села бігли.

Останнім у Великій Олександрівці від тварин постраждало господарство 48-річної Ганни Трохліб.

— Днів зо п"ять тому це сталося, — згадує жінка. — Уже ніч була, коли чую якийсь шум на подвір"ї. Я в ночнушці вискакую на вулицю, підбігаю до клітки, а там курчата подушені. І головне — моя собака Герда, здоровенний ротвейлер, навіть не пискнула від страху. Я беру пучок сіна, підпалюю й іду до сараю. Раптом воно як плигне на його кришу, а звідти до сусідів — і тікати. Велике, очі світяться. Я давай чоловіка будити, він за вила й до сараю. Але де там! Якщо воно з місця на дах виплигнути може, то уявіть, як швидко бігає.

У міліцію чи до священика селяни не зверталися.

— До голови сільради пішли. А він: "Ви що, подуріли, люди? Яка чупакабра?" — каже Ганна Трохліб. — То ми вже нікуди й не ходили.

Борсуки виростають до метра і важать до 35 кілограмів

— Ніякої чупакабри не існує, — запевняє професор зоології столичного аграрного університету 67-річний Степан Забіяка. — Це міф, так само, як бабай чи вовкулака. Люди надивляться перед сном фільмів жахів, а потім ввижаються їм усілякі чудовиська. Кажуть, великий тулуб, вушка стирчать і морда, як у пацюка? То це борсук. Підручник із зоології, мабуть, на самокрутки пішов, не знають, що до чого. Борсуки виростають до метра завдовжки та 35 кілограмів ваги. Мають великі гострі ікла й потужні корінні зуби. Їдять коріння, комах, а також жаб, ящірок і гризунів. Тому задушити курку чи кроля для дорослого борсука — не проблема.

Три роки тому невідомий звір тероризував Волинську область. Очевидці розповідали, він схожий на великого волохатого собаку. Він душив свійську птицю й кролів.

Згодом таку ж тварину бачили в селі Великий Дівлін на Житомирщині. Вона з"явилась перед двома жінками, які в лісі збирали ягоди, раптово зникла й знову показалася вже в іншому місці галявини.

У Тернопільській обласні неподалік міста Збараж звір висмоктав кров у двох косуль, які були у високому металевому вольєрі.

На Львівщині два місяці тому чупакабра задушила 25 кролів у 72-річної Ольги Сенитович із села Заставне й 40 кролів — у мешканців міста Хирів. Місцеві мисливці влаштували облаву на звіра, але знайшли тільки бродячого добермана.

Зараз ви читаєте новину «Під Києвом з"явилися вампіри?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути