Ексклюзиви
пʼятниця, 01 серпня 2008 07:11

Перед смертю Роман Лукаш побував у міліції

25 липня в реанімації Лубенської райлікарні Полтавської області помер 41-річний Роман Лукаш із села Мацківці. Односельці вважають, що чоловіка побили в міліції.

— Я забирав тіло із моргу, — розповідає депутат Лубенської райради Іван Карпець, 44 роки. Він працює у районній комісії з прав захисту свобод та інтересів громадян. — Зуби повибивані, голова пробита, під очима синє, по тілу одні синяки. Я сам народився і приписаний в Мацківцях, Лукаша знав. Він був нормальним чоловіком, із сусідами не конфліктував.

Роман Лукаш народився у місті Харцизьк на Донеччині, жив у Росії. До Мацківців приїхав 15 років тому із дружиною та батьками. Вони померли, жінка покинула. Останні роки чоловік жив із племінником-сиротою 16-річним Русланом. Власних дітей не мав.

— Жили в халупці. Роман працював зварником у товаристві "Світанок". Руслан закінчив перший курс Лубенського профтехучилища, — каже бухгалтер Мацковецької сільради Тетяна Карпець.

19 липня Лукаша забрали до міськрайвідділу міліції. Племінник Руслан залишився вдома.

— Забрали ввечері, хтозна-чого. Хлопець казав, що дядька забирали втретє. Щоразу били, ламали ребра. Додому 17 кілометрів ішов пішки, — згадує Іван Карпець. — А це, видно, перестаралися.

Дільничний інспектор Дмитро Німич говорить неохоче.

— Його викликали в ході операції "Мігрант". Паспорт громадянина Росії вилучили три-чотири роки тому, нового не оформив, — розказує Німич. — Раніше складали протокол за проживання без документів. На цей раз пояснили, що треба зробити паспорт. Він пробув у міліції з півгодини й пішов. Лукаш не працював, жив як нелегал, зловживав спиртним.

Карпець каже, що Лукаш мав військовий квиток, ідентифікаційний код. Оформляв новий паспорт.

До наркологічного диспансеру чоловіка привезли 20 липня.

— Хворий поступив із діагнозом алкогольна епілепсія, — зазначає лікар, який просить не вказувати його ім"я. — Казав, що десять днів пив, а потім потрапив у міліцію. Говорив, що у відділку трапився приступ. Травм ми не знайшли й направили до наркологічного відділення. Чоловіка трясло. Після ліків заспокоївся. Та увечері стався новий приступ.

Зранку 21 липня в Лукаша підвищилася температура.

— Це ознака якоїсь травми мозку, — продовжує лікар. — Ми його повезли в реанімацію. Виявили крововилив, хоча на голові видимих пошкоджень не було, кістки цілі. Лише синці на правому оці й на грудях. Це можна пояснити тим, що синці з"являються не одразу. Під час приступів епілепсії у людей підвищується тиск, це могло викликати крововилив у мозок. По-друге, Лукаш міг знепритомніти й упасти. Третє — його могли побити, але це треба довести.

Зараз ви читаєте новину «Перед смертю Роман Лукаш побував у міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути