вівторок, 11 квітня 2017 07:55

Перед моргом у покійника намацали пульс

Автор: фото з родинного архіву
  Андрій Вовнянко з міста Городок на Хмельниччині вінчається з дружиною Інною у травні 2015-го
Андрій Вовнянко з міста Городок на Хмельниччині вінчається з дружиною Інною у травні 2015-го

— Досі не можу повірити в те, що сталося. Наш Андрюша помер через звичайну халатність, його навіть не намагалися врятувати, — 49-річна Оксана Вовнянко з міста Городок на Хмельниччині згадує смерть сина 25-річного Андрія.

Андрій Вовнянко працював водієм на агрофірмі в селі Кремінна Городоцького району. Торік 15 листопада віз зерно КамАЗом. Заїхав у ангар, поставив машину на ручне гальмо. За кілька хвилин колеги побачили його непритомним. Лежав біля відчинених дверей кабіни. За 10 хв. приїхала "швидка", з неї вийшла лікар Світлана Слабіцька.

— Я зустріла її, провела в ангар. Врачиха тільки глянула на Андрія: "Він мертвий, бо вже синій". На складі було темно. Щось розгледіти — важко. Синім міг здатися через пилюку, — згадує Інна Сіра, завідувач зернового ­складу.

Одночасно зі "швидкою" приїхали родичі чоловіка.

— Андрюша лежав уже накритий простиньою. Просили лікарів, щоб хоч спробували йому помогти. Бо ж ще теплий. А врачиха: "Всьо, дєвочки", — згадує 39-річна Ольга Варшавська, теща Андрія.

— У зятя були ­розплющені очі. Я пробував закрити, а вони знов відкривались. Я був в ужасі, — каже свекор 43-річний Олександр Варшавський.

Лікарі сказали викликати поліцію і поїхали. Правоохоронці зафіксували факт смерті, наказали Вовненкам везти тіло до моргу.

— Як їхали, підняла Андрієві руку й відпустила. Впала із затримкою. Вже під моргом дивлюсь — він дихає. Потрогала шию — пульс стукає, — додає Ольга Варшавська. — Та сама лікарка зі "швидкої" зробила Андрієві кардіограму. Вона запікала. Показала криві лінії. Зятя одразу повезли в реанімацію. Один з лікарів кричав на Слабіцьку: "Ти що наробила!" А вона: "Вибачте, винна".

У Андрія був серцевий напад. Однак у лікарні його не врятували, бо був втрачений час. До надання першої допомоги минуло 2 год.

— Ми зі Свєтою — ­колеги. Правда, працюємо в різних брига­дах. Я — водієм. Після смерті внука просила в мене пробачення на колінах, — розповідає Станіслав Вовнянко, дід Андрія. — Говорив із судмедекспертом, який робив розтин. Сказав, що патологій у внука не було, всі органи в нормі. На тілі — жодних ушкоджень. Якби воврєм'я надали медичну допомогу, міг би жити.

У Андрія Вовнянка лишилася дружина і 10-місячна ­донька. Зараз його батьки планують позиватися на лікарів до суду.

— Відправляти в морг людину можна лише за ознак біологічної смерті — задубіння, появи трупних плям, синдрому кошачого ока. Зіниці стають такої форми, як у кота. Доти пацієнта зобов'язані реанімувати, — каже 42-річний Олександр Рильцов, завідувач терапевтичного відділення Харківської міської поліклініки №5.

— Якщо серце не качає кров, мозок вмирає за 5–8 хвилин. Ми приїхали за 10. Перед нами реанімацію чоловікові не проводили. Його лише оглянув ветлікар. Теж сказав, що він мертвий, — пояснює Світлана Слабіцька, лікар обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Що має зробити лікар "швидкої"

1. Виїхати на виклик у терміновому порядку.

2. З'ясувати, коли виникли перші ознаки недуги. Які ліки приймав пацієнт. Чи має він супутні хвороби.

3. Перевірити дихання, кровообіг — за наповненням шийних вен.

4. Виміряти артеріальний тиск на обох руках, температуру тіла.

5. Визначити рівень глюкози в крові.

Зараз ви читаєте новину «Перед моргом у покійника намацали пульс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути