четвер, 25 листопада 2010 03:00

Павло Косик оселився на трамвайній зупинці

Автор: фото: Юрій ТКАЧЕНКО
  Павло Косик спить на трамвайній зупинці біля собору Ольги та Єлизавети у Львові
Павло Косик спить на трамвайній зупинці біля собору Ольги та Єлизавети у Львові

— Це вже переходить всі межі. Зупинку приватизували бомжі, — лається львів'янка Марія Одородько, 54 роки. Вона з 5-річною онучкою чекають на трамвай №9, що йде на вокзал.

— Хазяїна зупинки звуть Павло. Він сюди водить бомжів зі всіх районів. Тут п'ють, жеруть, під лавку паскудять. Якось іду з дитиною, а Павло з якоюсь бомжихою голі сидять. Куди служби дивляться? Коли холодно, бомжі сідають у трамвай і їздять туди-сюди. Смердять, воші стрибають. Бідні пасажири мучаться.

20 листопада на лавці зупинки біля собору Ольги та Єлизавети на пл. Кропивницького спить 50-річний Павло Косик. Поряд милиця. Із порваних шкарпеток виглядають ноги без пальців. Біля лавки розкидані порожні брудні пластикові пляшки, одноразові тарілки та стакани. Із великої господарської сумки видно розірвану ковдру та замизгане покривало.

Косик прокидається. Брудними руками тре закислі очі. Із сумки витягає світло-коричневу полатану фуфайку.

— Ходять тут всякі, одна нечесть і паскудство, — кричить до перехожих. — Ніякої помощі від них нема.

Із горла пляшки п'є самогонку. Ховається від фотоапарата. Біля нього сідають інші бездомні. Через сморід пасажири тікають від зупинки.

— Наша церква біля вокзалу та базару. Усі бездомні сюди сходяться, — обурюється 48-річний Микола, прислужник собору Ольги та Єлизавети. — Павло — старожил. Наш священик не раз заводив із ними розмову, хотів навернути до мудрого життя. Та він, крім горілки, нічого не бачить. Його час від часу міліція забирає, у притулок завозить. Але ж там пити не дозволяють, то втікає.

Косик зареєстрований у Центрі обліку та нічного перебування бездомних громадян. Працівники закладу хотіли виготовити йому паспорт, однак він відмовився підписати заяву.

— Збиралися відправити його в санаторій — відмовляється, — розказує директор центру Олег Федоренко. — Ще взимку торік Косик обморозив пальці на ногах. Їх ампутували. Із лікарні втік. Лікарі відмовлялися його забрати, бо нема добровільної згоди пацієнта. Міліціонери також не хотіли реагувати. Казали, не становить загрози. А мені перехожі щодня телефон обривають за того бездомного.

Зараз ви читаєте новину «Павло Косик оселився на трамвайній зупинці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути