середа, 15 вересня 2010 01:17

Ольга Дякова прикувала себе до мерії

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Донеччанка Ольга Дякова сидить під входом до міської ради. Упевнена, що чиновники причетні до шахрайств у кредитних спілках
Донеччанка Ольга Дякова сидить під входом до міської ради. Упевнена, що чиновники причетні до шахрайств у кредитних спілках

Понад сотню донеччан приходять зранку 9 вересня до міської ради. Вони — вкладники кредитних спілок, яким не повертають заощадження. До входу проривається 53-річна Ольга Дякова. Приковує себе ланцюгом до дверей.

— У листопаді 2004 року віднесла у спілку "Добробуд" 67 тисяч гривень, — скаржиться. — Це були всі наші гроші. 20 років економили, складали по копійці. Відсотків не забирала, копила на лікування сина. У жовтні позаторік прийшла по гроші, а їх не дають. У мене аж серце схопило. Прямо під дверима директора спілки.

Організація винна Дяковій 106 тис. грн. Протягом півроку донеччанка щодня ходила сюди, вимагала їх віддати.

Ольга Михайлівна живе з чоловіком і сином. Усі троє отримують пенсії з інвалідності, всім потрібне лікування. 55-рiчний Ян Вікторович паралізований після інсульту, його дружині необхідна операція на серці, 24-річний Віктор — інвалід із народження.

Держфiнпослуг забрав ліцензію у "Добробуду" навесні 2009 року. Однак спілка встигла зібрати ще 500 тис. грн за перший квартал.

— Охоронці на моїх очах виносили сумки з грошима, — згадує Дякова. — А мені казали, що нічого не мають.


80-рiчний Вiлен Козлов вклав заощадження одночасно в чотири спілки. З жодної нічого не повернули. Виграв у суді два позови, але державні виконавці пояснили, що грошей немає.

На очах виносили сумки з грошима, а казали, що нічого не мають

— Я живу неподалік відділення Держфiнпослуг, — говорить Вiлен Петрович. — Ця контора має наглядати за спілками, а вона заманювала жертви. Перш ніж ризикнути, запитав у начальниці Держфiнпослуг Галини Миколаївни: чи можна довіряти спілкам. Усе під контролем, сказала. Хоча у деяких уже забрали ліцензії.

Вілен Козлов, кандидат наук, доцент, на пенсії викладав у будівельній академії.

— Думав, що одразу всі не обдурять. Спочатку відніс у "Союз пенсіонерів" 52 тисячі. Потім поклав 40 тисяч у "Слов"янський", 20 тисяч — у "Добробуд" і останні 5 тисяч у "Всеукраїнське народне кредитне товариство". Першим лопнув "Слов"янський", потім інші.


1400 вкладників Донецької області об"єдналися в "Спілку ошуканих".

— Нас обікрали сім кредитних союзів, — говорить голова організації Дмитро Верзилов, 21 рiк. — "Регіональний" забрав 5 мільйонів гривень, "Либідь" — 12 мільйонів, "Всеукраїнське народне кредитне товариство" обдурило на 1,5 мільйона гривень. Останні оголосили себе банкрутами, але чеснi кредитні спілки не можуть збанкрутiти. Бо вони не мають права інвестувати гроші вкладників у підприємства. Всі ці кредитні спілки — фінансові піраміди.

Деякі вкладники померли, так і не дочекавшись виплат.

— Їх убили ці спілки, — каже Верзилов. — Он вкладнику "Слов"янського" Геннадієві Рудику необхідна була операція на очах. Він осліп і помер. Сергій Мамонтов, вкладник "Добробуду", мав проблеми із серцем. Через акції протесту перенервував і вмер у 55 років.



Керівник спілки подарував дочці "ягуар"


Кредитна спілка "Добробуд" працювала з 2004 року. Мала філії у містах Донеччини, в Києві, Дніпропетровську, Кривому Розі. Вкладникам обіцяла від 24 до 29% річних. Загалом обдурила 14 тис. людей, не віддала їм 116 млн грн.

Спілка "Союз пенсіонерів України" діяла з 2006-го. Вкладникам обіцяли 24–28% річних. Головний офіс був в Одесі. Керівники спілки обдурили 4,8 тис. людей. Тільки у донеччан видурили 14,5 млн грн. Справу керівника донецької філії Тиграна Арушаняна передали до суду.

— До "Союзу пенсіонерів України" наш Арушанян працював у спілці "Добробуд". Там украв чверть мільйона. Хотів стати народним депутатом, — говорить Вiлен Козлов.

"Слов"янський" обіцяв 32% річних. Спілка працювала лише у Донецькій області з 2005-го по 2008 рік. Вкладникам не повернули 18 млн грн. Суд над директором Сергієм Поляховим триває понад рік. Він провини не визнає.

Інвестиційна компанія "Злата Рось" лопнула останньою. Вона починала свою діяльність п"ять років тому як ломбард у місті Харцизьк. Вкладникам обіцяли 17–30% річних. Обдурили 4030 людей, забрали у них $2 млн, понад 600 тис. євро і 23 млн грн. Директора оголосили в розшук.

— Гендиректор Сергій Меркулов працював із дружиною-бухгалтером, — розповідає 41-річна Людмила Іванова, член ініціативної групи потерпілих вкладників. — За наші гроші Меркулов утримував свої родини. Одній жінці подарував квартиру в Києві, іншiй віллу в Криму, доньці купив "ягуар".

Зараз ви читаєте новину «Ольга Дякова прикувала себе до мерії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути