Ексклюзиви
середа, 05 грудня 2007 07:10

Олександр Люкович видурив через податкову мільйон гривень

1 млн 276 тис. грн віддали з держбюджету власникам тернопільського підприємства "Торг Електроніка", якого не існує. Відповідні документи підписав начальник міської податкової інспекції 32-річний Андрій Зубрицький. Він не знав, що фірма фіктивна.

"Торг Електроніку" зареєстрували 2004-го. Підприємство мало продавати побутові електроприлади. Однак власник вирішив продати фірму. Про це дізнався підприємець зі Львова Олександр Люкович, 41 рік. Він оформив її на підставних осіб. Співвласниками зареєстрували 45-річних львів"ян Володимира Баранова та Олексія Коробанова. Останній торгував на ринку, а безробітний Баранов збирав на смітниках пляшки.

— За наші паспорти дали пляшку горілки, — пояснював згодом слідчим Коробанов. — Потім відвезли до Тернополя. Ми поставили підписи в нотаріуса й у податковій. За це отримали по п"ять гривень. Насправді ми лише візували накладні, нічого не робили.

Слідчі зібрали 20 томів доказів

У травні до податкової інспекції надійшов звіт від "Торгу Електроніки". У ньому зазначалося, що фірма закупила товарів на 7 млн 651 тис. грн. Згідно із законом, держава має повернути підприємству 1 млн 276 тис. грн податку на додану вартість.

Ревізори податкової інспекції мали перевірити фірму. Однак 33-річний інспектор Анатолій Валєєв подав акт, що вона справді торгує. Зубрицький його підписав. Держказначейство відшкодувало підприємству ПДВ. Гроші з рахунків зняв Олександр Люкович.

Махінацію помітили працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю. Вони з"ясували, що насправді фірма не існує й техніки вона не купувала. Порушили кримінальну справу. Люковича і двох напарників затримали.

Тернопільський міськрайсуд розглядав цю справу два роки, слідчі зібрали 20 томів доказів. Суддя зачитував вирок 5 год. Люковича позбавили волі на 10 років, його напарників Віктора Васильчука та Василя Хроля — на дев"ять. Конфіскувати в них нічого: все майно оформлене на рідних.

Колишній начальник Тернопільської податкової інспекції Андрій Зубрицький отримав чотири роки умовно і має сплатити штраф 4 тис. грн, головний ревізор Анатолій Валєєв засуджений на п"ять років умовно. Обоє протягом двох із половиною років не мають права займати керівні посади.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Люкович видурив через податкову мільйон гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути