середа, 24 листопада 2010 04:30

Околиці Херсонеса забудовують котеджами

Автор: фото: Олексій КОПИТЬКО
  Мешканці Севастополя валять 1 листопада паркан, який встановили будівельники на території охоронної зони заповідника ”Херсонес Таврійський”
Мешканці Севастополя валять 1 листопада паркан, який встановили будівельники на території охоронної зони заповідника ”Херсонес Таврійський”

"Якщо ми не захистимо Херсонес зараз — завтра його не буде, — каже 32-річний Олексій Копитько, голова громадської організації "Український центр розвитку музейної справи". — Наші діти не знатимуть історії, не зможуть побувати в заповіднику".

1 листопада в охоронній зоні Національного заповідника "Херсонес Таврійський" у Севастополі з'явилися невідомі чоловіки. За 120 м від західного входу до музею розмітили ділянку 1 га. По периметру встановили 2-метровий будівельний паркан. Місцевим, які протестували, показали документи, за якими мають право забудовувати територію.

— Але в охоронній зоні заповідника є рештки монастирів. Під землею там будинки, храми, цілі вулиці. Усе це хочуть залити бетоном і звести чергові котеджі, — говорить Копитько.

Херсонес — давнє місто, яке греки-переселенці заснували на південно-західному узбережжі Криму в VI ст. до нашої ери. Протягом двох тисяч років тут був культурний, духовний і політичний центр Північного Причорномор'я, доки його не зруйнували кочовики Золотої Орди. Археологічні розкопки тут почали у ХІХ ст. Відтоді учені розшукали вулиці прадавнього міста, площі, храми, театр.

Зараз "Херсонес Таврійський" — національний музей-заповідник площею 42 га на вул. Древній, 1 у Севастополі. Більшість давніх споруд розташовані в охоронній зоні. Вона має 500 га.

Під обгородженою територією ще не досліджений некрополь — грецьке кладовище. Там мають проходити розкопки. Однак у січні територію поділили на 20 ділянок і віддали під забудову місцевим чиновникам і бізнесменам. Ті швидко приватизували і збули їх. Частину досі перепродують рієлтори, за сотку просять $10 тис.

— Усе це відбувається тому, що досі не затверджені межі Севастополя, — пояснює Олексій Копитько. — Незрозуміло, де завершується охоронна зона й де починається комунальна власність міста. Це формальна зачіпка для того, щоб землю привласнювати. Навколо заповідника ростуть котеджі, а ми втрачаємо науковий потенціал.

Зараз будівництво припинили. Прокуратура оскаржила виділення земель. Паркан повалили місцеві. Однак на тутешніх сайтах ділянки й далі продають.

— Усі дозвільні документи по відчуженню охоронної землі були узгоджені з керівництвом заповідника, — пояснює Володимир Казарін, колишній перший заступник міського голови. Він підписував акти на виділення земель.

— Це неправда, — заперечує Леонід Марченко, директор заповідника. — Моїх підписів немає на жодному проекті забудови. Але якщо суд не скасує їх, ми зобов'яжемо власників виділяти гроші на дослідження територій і не дозволимо зводити споруди вище двох поверхів.

Зараз ви читаєте новину «Околиці Херсонеса забудовують котеджами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути