пʼятниця, 22 серпня 2008 07:13

Односельці просять розслідувати смерть Романа Лукаша

До редакції "ГПУ" надійшов лист від жителів села Мацківці Лубенського району Полтавської області. Вони стурбовані випадком, який трапився 19 липня 2008 року.

"Дільничний інспектор Німич Д.М. з незрозумілих причин забрав із дому мешканця села Романа Лукаша, 1967 р.н., який жив із племінником-сиротою Русланом Лукашем. Чоловіка в райвідділі міліції жорстоко побили. Це підтверджує судово-медичний експерт у свідоцтві про смерть N228. Там вказано про тупу черепно-мозкову травму. Лукаша вже перед тим забирали тричі й били. Усі односельці добре знали цю людину. При похованні його неможливо було упізнати: зуби повибивані, увесь синій. Просимо провести об"єктивне розслідування та повідомити нас про його наслідки".

Під листом 36 підписів.

Прокуратура Лубенського району Полтавщини призначила додаткове розслідування щодо смерті 41-річного Романа Лукаша. "ГПУ" писала про нього в N661 від 1 серпня 2008 року.

— Коли дядька забирали в міліцію, 16-річний племінник Руслан був удома, — каже депутат Лубенської райради Іван Карпець, 44 роки. Він працює в районній комісії з прав захисту свобод та інтересів громадян. — Хлопець і зараз у селі, та ми його переховуємо. Бо працівники міліції хочуть, щоб він забрав заяву. У селі ходять чутки, що вбили одного, то вб"ють і другого.

Правоохоронці висувають іншу версію того, що сталося.

— Роман Лукаш попросив дільничного підвезти його в місто. Це чули троє місцевих.

Дільничний підвіз. Через чотири години наряд патрульної служби зустрів його біля центрального ринку. Чоловік був напідпитку, — розповідає Ігор Мрачко, начальник лубенського міськрайвідділу міліції. — Тому Лукаша повели до відділку. Та вони не встигли зайти всередину. Перед входом у нього починається епілептичний припадок. Зійшлися гражданські люди, міліціонери, підклали взуття, щоб не бився головою. Було 12 свідків серед білого дня. Хворого доставили в лікарню, там він помер.

У міліції запевняють, що депутат райради Карпець вирішив помститися їм.

— Скаржаться не жителі села, а чоловік, який продає дітям алкоголь, — додає Мрачко.

Карпець має в Мацківцях магазин у сільському Будинку культури.

— Мені сказали, що посадять сина, і пригрозили щодо бізнесу. Із горілкою — підставили, — пояснює депутат. — Підіслали в магазин двох малолітніх хлопців зі своєю бутилкою водки і бренді-коли. Через 15 хвилин заходять працівники міліції з прав неповнолітніх і складають протокол. Продавець його не підписала, бо не продавала спиртного. Ніхто з присутніх не підписав.

Голова Мацковецької сільради Микола Семенець каже, що протокол про продаж спиртного неповнолітнім склали 11 липня, ще до смерті Лукаша. Карпець дізнався про нього два дні тому.

Зараз ви читаєте новину «Односельці просять розслідувати смерть Романа Лукаша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути