пʼятниця, 21 вересня 2018 07:45

"Одне дитя народилося живе, друге — мертве. Батьки написали відмову"

Автор: WWW.FACEBOOK.COM/UP.Z.PRAV.DYTYNY
  Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба (праворуч) говорить із головним лікарем Херсонської обласної лікарні Віктором Клименком про порушення під час здійснення поховань мертвонароджених дітей
Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба (праворуч) говорить із головним лікарем Херсонської обласної лікарні Віктором Клименком про порушення під час здійснення поховань мертвонароджених дітей

"Мертвонароджених дітей Херсонська обласна лікарня ховала разом із післяопераційними відходами", — пише уповноважений президента України з прав дитини 46-річний Микола Кулеба у "Фейсбуку". До нього звернувся батько, дитина якого народилася в цій лікарні мертвою.

— Це нелюдське ставлення. Як можна кинути сформовану дитину в один ящик із біо­відходами? — говорить Кулеба. — Є чіткі інструкції й закони, яким необхідно слідувати — плід вагою у понад півкілограма або якому більш як 22 тижні вважається дитиною і має право на гідне поховання. А лікарі їх роками не дотримувалися.

Після візиту Кулеби в лікарню з перевіркою приїхала комісія Міністерства охорони здоров'я. У висновку вказали: дитину поховали з біоматеріалом, не врахувавши її даних — вагу, зріст, зрілість.

— Немовля було із двійнят. У жінки почалися передчасні пологи, робили кесарів розтин, — каже головний лікар Віктор Клименко, 70 років. — Одне дитя народилося живе, друге — мертве. Від нього батьки написали відмову і ми поховали маля разом із пуповиною, плацентою. За деякий час батько захотів побачити могилу. Показали, розповіли. Його обурило, що дитина у труні з післяопераційними відходами. Ми вибачилися. Готові були за власний рахунок установити пам'ятник. Здавалося, конфлікт вичерпаний. Аж раптом перевірка. З висновком комісії погоджуємося. Тепер, незалежно від даних, кожну мертвонароджену дитину ховатимемо в окремій труні. Маємо відведене місце на кладовищі.

Микола Кулеба попросив губернатора Херсонської області провести службове розслідування і з'ясувати, на що витрачали кошти, виділені лікарні з міського бюджету для таких поховань. Також звернувся до Міністерства охорони здоров'я, аби перевірили й інші регіони.

— Якщо батьки дитини, яка народилася мертвою, пишуть від неї відмову, то потім не можуть щось вимагати від лікарні, — говорить адвокат із медичного права 37-річний Костянтин Семенюк. — Як саме мають ховати таких немовлят, закон не прописує. Це роблять у загальноприйнятому порядку — можуть віддати у крематорій або ховати у відведеному місці. Щоб побачити могилу дитини, батьки мають звернутися із заявою до адміністрації лікарні.

Зараз ви читаєте новину «"Одне дитя народилося живе, друге — мертве. Батьки написали відмову"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути