пʼятниця, 13 вересня 2013 07:00

"Не хочу їсти та спати, хочу тільки справедливості"

Автор: фото: Вікторія МАРЦЕНЮК
  Вінничанка Ніна Запарнюк стоїть біла кавового автомата на залізничному вокзалі Вінниці. Проводить там майже кожні вечір і ніч. Іноді ходить до доньки чи онука
Вінничанка Ніна Запарнюк стоїть біла кавового автомата на залізничному вокзалі Вінниці. Проводить там майже кожні вечір і ніч. Іноді ходить до доньки чи онука

Другий рік вінничанка 67-річна Ніна Запарнюк живе на залізничному вокзалі. Минулої весни її однокімнатку видурив друг онука.

— Щовечора прихожу в зал очікування, сідаю в крісло, читаю. Навсидячки сплю, їм пиріжки, — Ніна Іванівна зустрічає у фойє вокзалу. Вона у кремовій блузі та білих брюках, тримає сумку і пакет. — Тут нормально, тільки сильно воняє бомжами і п'яницями. Коли нема сил, даю 6 гривень і йду в платний зал. Там можна лягти. Більше нікуди піти. Дочка Надя з чоловіком у малосімейці живуть, онук Вадим винаймає однокімнатку з дружиною, чекають дитину. Часом ходжу ночувати до них або знайомих. Помиюся, поїм нормально. Просити в когось куточка не хочу, бо я не бомж. Усе життя чесно прожила, працювала, заробляла.

Ніна Запарнюк працювала секретаркою в "Домобуді". 1995 року отримала однокімнатну квартиру в новій 9-поверхівці на вул. Матроса Кошки, 57а.

— Усе це було чотири роки тому, — сідає на стільця. — Онук Вадим шукав роботу. Здружився із Сергієм Марценюком, якого ше зі школи знав. Сергій пообіцяв помогти, почав постійно брати Вадима з собою, разом хотіли бізнес робити. Знайшли хазяїна якогось неробочого кар'єра. Той сказав: якщо знайдуть гроші на відновлення роботи — зробить Марценюка генеральним директором, а Вадима — його замом. Вони шукали-шукали, а тоді Сергій говорить Вадиму: "Візьмемо у мого знайомого, а твоя бабушка дасть під заставу свою квартиру". Я не хотіла і слухати, але Сергій переконував, щоб я не хвилювалася. Як жила — так і буду жити, зато Вадим получить хорошу роботу. Клявся, що віддасть гроші за два місяці.

Господиня з онуком і його другом поїхали до рієлторського агентства. Його директор Олег Орлов позичив чоловікам $13 тис.

— Дали мені підписати якусь бумажку, я без окулярів її толком і не бачила. Кілька разів повторила, що нічого не продаю, — прикладає руку до серця. — Сергій заспокоїв, що то формальність.

У квартирі Ніна Іванівна мешкала з 94-річним батьком.

— За тиждень Марценюк подзвонив онукові, сказав, що його не беруть. А гроші, каже, я Орлову верну. Через два місяці пропав. Ми за нього і не згадували. 2011 року приходить мені повідомлення з жеку сплатити борги. Власником квартири написана не я, а якась Федоришина. Виявилося, Марценюк і Орлов оформили договір не позики, а купівлі-продажу. Орлов так перестрахувався. Типу, не повертаєте борг — квартира моя. Я почала писати заяви до міліції, прокуратури. Кажуть: справа не кримінальна.

26 квітня торік Запарнюк виселили.

— Доки я лежала в больніці, прийшов Орлов із трьома хлопцями. Удома були дочка із батьком. Їх вигнали, поміняли замки. У квартирі залишилися меблі, речі, одяг, документи та гроші. Увечері я прийшла з міліцією. Дзвоню Орлову, щоб відкрив двері — речі забрати. Не приїхав. За чотири дні через прокуратуру відчинили. Заходжу, а в шкафу лежать 100 гривень. Там були 10 тисяч доларів і 5 тисяч гривень, що батько збирав собі на похорон і пам'ятник. Нічого нема. Я й ту сотню лишила Орлову.

Перші місяці Ніна Іванівна з батьком мешкала у знайомих.

— Переїжджали від одних людей до інших. Торік 12 вересня батько помер. Відтоді я щодня в міліції, прокуратурі, суді. Уночі йду на вокзал. Винайняти квартиру не можу, бо получаю тільки 1000 гривень пенсії. Була і в Києві, в Генеральній прокуратурі. Зараз збираю всі документи та їду туди знову. Не хочу вже їсти та спати, хочу тільки справедливості.

Зараз ви читаєте новину «"Не хочу їсти та спати, хочу тільки справедливості"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути