четвер, 18 червня 2020 07:26

"Наступним може бути кожен"

— Докази про невинуватість Сергія в суді ігноруються. Але юридична позиція захисту сильна, — каже волонтер 34-річний Роман Сініцин.

— Адвокати Стерненка впевнені, що отримають перемогу, зокрема в Європейському суді з прав людини. Там справи про політичне переслідування розглядають невідкладно.

Два колишні генпрокурори говорили, що до нападів на Стерненка причетна поліція. Тому слідство передали в СБУ. З новою керівницею Офісу генпрокурора Іриною Венедіктовою зустрічався міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Говорили про резонансні справи, зокрема "вбивство Івана Кузнєцова". Про що це свідчить?

— Зі справи стирчать вуха помічника міністра МВС Дмитра Головіна (колишній начальник обласної поліції. — ГПУ). Він причетний до другого нападу на Сергія. І це не домисли, це є в матеріалах справи. Доки ми маємо Авакова, нереформовану структуру й ручні керовані правоохоронні органи — ніхто нікого шукати чи карати не буде.

Один із нападників на Сергія — Олександр Ісайкл — виїхав за кордон. СБУ оголосила його в розшук — за звинуваченням у хуліганстві й паралельно з підозрою Стерненку. Йому дали втекти?

— Нападника не шукають. Якби значився в базі Інтерполу, його затримали б на першому кордоні. У жодному з нападів на Стерненка не намагалися знайти замовників. А навпаки — виводили з-під удару своїх людей.

Які проблеми системи оголяє ця справа?

— Некомпетентність, ручне керування й тотальну кругову поруку правоохоронних органів.

Які наслідки це може мати для ­країни?

— Непрогнозовані. Є запит на справедливість. Бо люди не відчувають себе захищеними. Громадський спротив може спалахнути будь-якої миті й матиме невідворотні наслідки. Страшно, що влада того не розуміє.

Як діяти далі?

— Показувати зуби й нарощувати сили. Біля суду бачив і правих радикалів, і ліберальних людей старшого віку, з дітьми. Зазвичай такі ходять окремими мітингами. Але ця історія не про спорідненість політичних поглядів. А про те, що наступним може бути кожен. Стерненко медійна особа, відома. А когось із натовпу система проковтне й не помітить.

Зараз ви читаєте новину «"Наступним може бути кожен"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути