Ексклюзиви
середа, 04 січня 2006 12:41

"Надра України" взяли штурмом

Автор: фото: Володимир Сіндєєв
  Правоохоронці намагаються потрапити  до заблокованого офісу НАК ”Надра України”
Правоохоронці намагаються потрапити до заблокованого офісу НАК ”Надра України”

Офіс НАК "Надра України" знаходиться у центрі Києва, на вулиці Володимирській, якраз насупроти Служби безпеки України. У понеділок, 19 грудня, працівникам офісу на роботу довелося влазити і вилазити через вікно — по драбині.

Десятьма днями раніше Уманський районний суд Черкаської області поновив на роботі 55-річного Петра Демченка, звільненого у серпні 2004 року. При цьому постановив, що рішення підлягає негайному виконанню.

— Опівдні до приміщення увірвався Петро Демченко, — схвильовано розповідає керівник охорони НАК "Надра України" Олександр Гончаров. — З ним був судовий виконавець, адвокат і кільканадцятеро молодиків-охоронців. Вони скористалися тим, що в офіс заходив наш водій, і вломилися у двері слідом за ним. Двоє наших охоронців на прохідній не змогли втримати таку кількість людей. Частина з них піднялася наверх до кабінету голови правління, частина заблокувала вхід до офісу.

Двоє охоронців на прохідній не змогли втримати таку кількість людей

Поки Олександр Гончаров розповідає цю історію "ГПУ", поруч бурхливо сперечаються керівник прес-служби НАК "Надра України" Юрій Червінський і адвокат Петра Демченка Леонід Сиваков.

— У статуті нашої компанії записано, що голову правління призначає і звільняє Кабінет Міністрів, — доводить керівник прес-служби. — Чому ви не дочекалися згоди Кабміну на поновлення Демченка на роботі? Адже теперішнього голову правління ніхто не звільняв. Виходить, тепер їх у нас двоє, — звертається Юрій Червінський уже до журналістів, яких всередину офісу змогло потрапити всього два.

Сам Петро Демченко сидить осторонь у кріслі. Виглядає спокійним. Розповідає, що звільнили його торік "за порушення умов контракту". У відповідь на запитання — які саме умови він порушив? — лаконічно пояснює:

— Мене звільнили на вимогу однієї особи, тодішнього голови Державного комітету природних ресурсів. (Демченко має на увазі бізнесмена і члена політради СДПУ(о) Миколу Злочевського. — "ГПУ").

Досі посаду голови правління обіймав 32-річний Ігор Романенко, призначений у липні цього року. Під час захоплення офісу його на роботі не було, мав справи у Верховній Раді та Кабміні.

Про Петра Демченка українська преса вже майже рік пише як про жертву власних благородних намірів. Мовляв, його звільнили, бо він заважав видавати ліцензії на родовища корисних копалин приватним інвесторам за безцінь. Перед його звільненням офшорна компанія Regal Petroleum Сorporation Ltd отримала ліцензію на 20 років на розробку кількох газових родовищ у Полтавській області. При цьому переважне право на таку ліцензію мало державне підприємство "Чернігівнафтогазгеологія", яке розробляло родовища з 1995 року.

Звільнили, бо він заважав видавати ліцензії на родовища корисних копалин приватним інвесторам за безцінь

Про Ігоря Романенка писали у менш позитивних тонах. Йому закидали доведення до банкрутства розвідувального підприємства у Криму. Нібито згодом власником цього підприємства став брат Романенка — Владислав. Але керівник прес-служби "Надра України" Юрій Червінський запевняє, що так говорять недоброзичливці.

— От нещодавно ми відсудили у Regal Petroleum п"ять із восьми газових свердловин, — хвалиться Червінський. — Ми команда молодих менеджерів, у нас ніхто не має відношення до політики і великого бізнесу, а Демченко зручніший.

Утім, сам Ігор Романенко не пов"язує поновлення свого попередника на посаді з компанією Regal Petroleum Сorporation Ltd.

У понеділок офіс НАК "Надра України" відвідав заступник міністра охорони навколишнього середовища Степан Лизун. Але в міністерстві, яке має розв"язати конфлікт, нічого не коментують.


НАК "Надра України" створили у 2000 році. Компанія стала своєрідною надбудовою над державними підприємствами, які займаються розвідкою нових родовищ корисних копалин. Найціннішим активом компанії вважають ліцензії на нафтові й газові родовища.
Національні акціонерні компанії (НАКи) — такі, як "Нафтогаз України", "Вугілля України", "Надра України" часто називають "передвиборними гаманцями". Холдинги у вітчизняному паливно-енергетичному комплексі створювалися перед парламентськими виборами в 1998 році та перед президентськими — у 2000 і 2004 роках. Коли гроші знаходяться на рахунках міністерств, спрямувати їх не за призначенням заважає контроль казначейства. Реалізовувати схеми з фіктивними фірмами і липовими договорами легше, коли розвідкою палива, його видобутком займаються окремі компанії. З приходом нової влади в Кабміні вирішили поступово ліквідувати НАКи. Поки що така доля спіткала тільки "Вугілля України". За рештою ввели "спеціальний контроль".

Зараз ви читаєте новину «"Надра України" взяли штурмом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути