середа, 19 грудня 2012 07:45

Над Ботанічним садом зводять бетонну 30-поверхівку

Десятий місяць жителі столичних вул. Вільшанської та Кіквідзе захищають свої двори від забудовника, який планує звести тут багатоповерховий житловий комплекс. 13 грудня люди прийшли пікетувати до Господарського апеляційного суду. Вимагають, щоб підтримали рішення суду попередньої інстанції, який визнав незаконними угоди оренди землі між Київрадою і забудовником.

Вул. Вільшанська і Кіквідзе — на схилах поряд із Ботанічним садом. Навесні 2012 року невідомі почали вирубувати тут дерева і чагарники. Згодом заїхали бульдозери. Знищили погреби, сараї та голубник на прибудинковій території дому №23 на Кіквідзе. Місцеві викликали міліцію. Виявилося, між цією вулицею та Вільшанською на зсувонебезпечній території третьої категорії мають намір спорудити "Печерський бастіон" — висотний комплекс на три тисячі квартир.

За документами, новобудова має бути середньої поверховості, однак забудовник пропонує покупцям квартири на 30-му поверсі. Будівельники планували прокласти дорогу до будівництва впритул між житловим будинком та "Шкода-центром", відстань між якими 11 м. Важка будівельна техніка зруйнувала б дім.

Роботи тривали. 25 серпня місцеві помітили, що на пагорбі посунувся колектор. Під загрозою будинки приватного сектора на Вільшанській і багатоквартирні будинки №13-27 на Кіквідзе. Як компенсацію забудовник запропонував жителям, що облаштує клумби у дворах і замінить вікна. Люди поскаржилися до прокуратур Печерського району та Києва, просили перевірити законність будівництва.

Правоохоронці з'ясували, що з порушенням законодавства 2005 року Київська міська рада віддала в оренду товариству "Інноваційна будівельна компанія" ділянку площею 1,69 га на вул. Вільшанській, 2б. З такими ж порушеннями виділила фірмі "Український фонд розвитку регіонів" 0,64 га між будинками №2 на Вільшанскій і №16 на вул. Підвисоцького. Проекти відведення ділянок не були погоджені з органами архітектури, культурної спадщини та містобудування, природоохоронними і санітарно-епідеміологічними установами. Київрада не розробила і не затвердила містобудівного обґрунтування, а проект землеустрою не містить матеріалів обстеження земельної ділянки Головним управлінням охорони культурної спадщини.

— Київрада, приймаючи рішення, знехтувала інтересами громади, а контролюючі органи, маючи на те всі повноваження, не запобігла можливим негативним наслідкам злочинної діяльності забудовника. Як результат, незаконне будівництво створило загрозу для життя людей, — заявив тоді столичний прокурор Анатолій Мельник.

Господарський суд підтримав прокуратуру: обидві угоди визнав нечинними й заборонив проводити на землі будь-які будівельні роботи. Щодо керівника підрядної організації, яка вирубувала насадження на схилі і самовільно проклала дорогу для техніки, порушили кримінальну справу. Її розглядає Печерський райсуд столиці.

Забудовник подав апеляцію на рішення Господарського суду. Жителі Вільшанської та Кіквідзе переконані, що за офіційними особами житлокомплексу "Печерський бастіон" Миколою Бесарабом і Оксаною Олішевець насправді стоїть Анатолій Войцеховський. Його компанія "Укоінвестбуд" складається майже з 20 підприємств і має підозрілу репутацію: залучає кошти громадян для будівництва об'єктів, яке ведуть із численними порушеннями.

13 грудня Господарський апеляційний суд не розглянув апеляцію, бо на засідання не з'явилися чиновники, які представляють позивача.

— Тепер долю апеляції суд вирішить тільки в січні, — каже Євген Лебедєв, голова ініціативної групи мешканців. — Ми стежитимемо, чим завершиться ця справа, яка ставить під удар життя і безпеку людей.

Зараз ви читаєте новину «Над Ботанічним садом зводять бетонну 30-поверхівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути