середа, 10 березня 2010 08:15

На мобільних шахраїв треба скаржитися в міліцію

Нардеп-"нунсівець" Олесь Доній надіслав лист заступнику міністра внутрішніх справ Михайлові Клюєву. Просить розглянути статтю "ГПУ" "Мобільні оператори відхрещуються від шахраїв" за 25 грудня 2009 року. Вважає, що викладені факти — це привід для порушення кримінальної справи.

У матеріалі йдеться про мобільні шахрайства. Приміром, комп"ютер блокує порнокартинка. Там міститься інформація, що отримати код розблокування можна відіславши СМС. Однак порнокартинка не зникає, а з рахунку користувача знімають 30 грн. Оператори МТС, "Київстар", Life:) і "Білайн" відхрещуються від шахраїв. Мовляв, за зміст інформації, яка передається їхніми каналами, відповідають так звані контент-провайдери. Російська фірма "Контент-провайдер Перший альтернативний" повідомляє, що блокувальний вірус — це спроба їх скомпрометувати.

Можна припустити, що контент-провайдери свідомо дурять громадян. Наприклад, мережею Інтернет шириться реклама програми для мобільних телефонів. Вона, мовляв, дозволяє бачити тіло людини через одяг. Щоб її отримати, треба надіслати повідомлення на номер 7094, яке коштує 30 грн. Однак користувачі не отримують жодних програм.

Мобільні оператори запевняють, що не мають стосунку до шахрайських фірм-посередників. Однак досі співпрацюють із контент-провайдерами та їхніми директорами: "Джамп-Україна" — Ігор Шрайбман, "Поліґон інтеґрейшн Юкрейн"— Євген Грабовий і "Контент провайдер Перший альтернативний-Україна" — Петро Тугаєв. Остання компанія заснована росіянами. Щоб притягнути операторів і контент-провайдерів до відповідальності, треба порушити кримінальну справу. Для цього ошукані користувачі мають писати заяви в міліцію.

Юрій ЛУКАНОВ


Від редакції

Як стало відомо, "Київстар" 15 січня 2010 року офіційно розірвав договірні стосунки з контент-провайдером "Перший альтернативний Україна". Окрім того "Київстар" звернувся до Міністерства внутрішніх справ України з проханням вжити заходів для захисту абонентів від шахрайських дій зловмисників. Також оператор попередив усіх партнерів контент-провайдерів про неприпустимість подібної практики та про посилення контролю за діяльністю суб-провайдерів.

Паралельно з тим "Київстар" звернувся до розробників антивірусного програмного забезпечення (Майкрософт, Dr.Web, Касперський) з проханням вжити заходів для захисту своїх клієнтів від аналогічних вірусів. За результатами цього звернення було вжито відповідних заходів

Зараз ви читаєте новину «На мобільних шахраїв треба скаржитися в міліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути