Ексклюзиви
пʼятниця, 06 липня 2012 06:30

Міліціонери зґвалтували Михайла Бєлікова

Автор: Фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Донеччанин Михайло Бєліков після знущань у міліції потрапив у реанімацію. Йому зробили дві операції, через півроку має бути третя. Чоловікові загрожує інвалідність
Донеччанин Михайло Бєліков після знущань у міліції потрапив у реанімацію. Йому зробили дві операції, через півроку має бути третя. Чоловікові загрожує інвалідність

17 червня в Донецьку правоохоронці побили і зґвалтували міліцейським кийком 39-річного Михайла Бєлікова.

Близько 17.00 він повертався з роботи, з будівництва. Чекав автобус на станції Трудівська, пив пиво з бляшанки. До нього підійшов патруль "Тигр". Це працівники Кримського територіального командування внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ. Їх  відряджали до Донецька стежити за порядком на час Євро-2012.

— Я сказал им, что могу выбросить в урну пиво, могу извиниться, — згадує потерпілий. Він лежить у реанімації. — Вони говорять: покажи, що в тебе в кишенях. Я поліз по телефон, а ззаду мене вдарили по голові. Впав, вони почали бити ногами, палицею, руками. Головою об асфальт товкли. Потім підняли, наділи наручники.

За розпивання пива, за законом, щонайбільше загрожував штраф 50 грн. "Тигри" передали Бєлікова дільничному. Той доставив його до опорного пункту №5, де були п'ятеро міліціонерів. Вони зґвалтували затриманого міліцейським кийком. Ним побили, зламали ребро.

Михайло пройшов до свого будинку 2 км, удома знепритомнів. Увечері його забрала "швидка" з розривом товстої кишки, травмами внутрішніх органів, струсом мозку.

— Лицо у Миши было все опухшее, на боку и на шее следы от ударов, на кистях шрамы от наручников, — розповідає старший брат Юрій Бєліков, 44 роки. — Але ми й не здогадувалися про те, що сталося. Михайло мовчки уткнувся в стіну. З лікарні про побитого чоловіка повідомили в міліцію. До нього в палату прийшли двоє з райвідділку. У дверях стояв третій, який із брата знущався. Тому Михайло сказав: "Претензій не маю". Вночі він ледь не помер. А ввечері наступного дня сказав: "Це зробили мєнти". Зі мною і з мамою вели переговори в райвідділку, щоби приховати цю історію. Розмовляв чоловік, який назвався заступником начальника міліції міста по кадрах. Він сказав, що брата побив дільничний. У кабінеті начальника нам запропонували 20 тисяч на лікування і обіцяли ще 20. Михайло повинен був сказати, що впав із велосипеда. Ми думали, що йдеться про побиття, тому погодилися. А 21 червня почули правду. "Йому порвали товсту кишку биткою або міліцейським кийком, інакше такі травми отримати не можна", — пояснив лікар. Після цього я ніч не спав, а коли наступного ранку з райвідділу подзвонили, відповів: "Таке не прощають".

22 червня затримали 23-річного дільничного Петрівського райвідділу міліції. Прізвища його не називають.

— За превышение служебных полномочий, повлекшее тяжкие последствия, ему грозит до 10 лет тюрьмы. Проверяется информация о причастности других лиц, — говорить Яна Соболевська із прес-служби обласної прокуратури.

29 червня усунули від роботи керівництво райвідділу.

— Отстранены начальник участковых, начальник отделения и его заместитель. Замена будет полной, — запевняє начальник УМВС Донецька Юрій Седнєв.

Родина Бєлікова вважає, що затриманих має бути більше.

— Михайло впізнав офіцера, що був старший наряду, який побив його на зупинці, — розказує двоюрідний брат потерпілого Альберт Леонов, 42 роки. — Відомо ім'я підполковника міліції, що був співучасником. Він вивів брата з опорного пункту і сказав наступного дня принести 1,5 тисячі гривень. Це за те, що залишили живим.

Держава повинна виплатити Михайлові щонайменше 500 тис. грн морального відшкодування, вважає його адвокат.

— Ці люди мають відповідати за катування, наругу, тяжкі тілесні ушкодження. Що стосується компенсації — йдеться про приниження й душевну травму на все життя, — пояснює адвокат Сергій Салов, 53 роки.

У Бєлікова дружина і двоє дітей. Старша дочка заміжня. Сина та дружину забезпечував Михайло.

— Із нього знущалися задля забави, — додає Альберт Леонов. — І вчили курсантів — у хлопців, що допомагали дільничному, були погони з буквою "К".

Потерпілому зробили дві операції. Через півроку має бути третя, пов'язана з пластикою кишківника. Михайлові Бєлікову загрожує інвалідність. Брати щодня витрачають на ліки 500-700 грн.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонери зґвалтували Михайла Бєлікова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

120

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути